Ministerns uppmaning: Gå med i a-kassan

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-16

Krispaketet från regeringen ska rädda svenska jobb.

Men också du själv måste ta ansvar, poängterar ansvarig minister.

– Jag vill skicka en skarp uppmaning till löntagare att se över sitt försäkringsskydd vid arbetslöshet, säger Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) .

Januaripartierna lovar ett krispaket på upp till 300 miljarder kronor för att rädda svenska företag och jobb.

Och tidigare har man också slopat kravet på läkarintyg vid sjukdom och tagit bort karensavdraget för att minska risken för att smittade ska gå till jobbet och sprida coronaviruset.

Även arbetslösa kan omfattas

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är glad för insatserna.

– Från regeringens sida är vi beredda att vidta de åtgärder som krävs, både för att stoppa smittspridningen och säkra vården, men också för att rädda jobben, säger hon.

Hon avslöjar att man nu också utreder om man kan utöka det slopade karensavdraget till att gälla även personer med arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, etableringsersättning och utvecklingsersättning.

– Vi ser nu över möjligheterna att också ge arbetslösa samma trygghet som personer som har arbete.

Betonar eget ansvar

Eva Nordmark framhåller att alla måste hjälpas åt i den situation som nu råder.

Inte minst handlar det om att se över vilket skydd man har i fall man skulle förlora sitt jobb, slår ministern som tidigare var ordförande i tjänstemannaförbundet TCO, fast.

– Vi vet inte exakt hur coronaviruset och det som händer nu i ekonomin kommer att påverka jobben.

– Om man inte är medlem i en a-kassa så ska man se över det nu och gå med i a-kassan. Det är oerhört viktigt. Man kan också kolla där man arbetar om företaget eller arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal, då finns ofta avtal som stärker det ekonomiska skyddet ytterligare. Och om man är medlem i ett fackförbund så är det många av dem som tillhandahåller olika typer av inkomstförsäkringar. 

Risk för stigande arbetslöshet

Nordmark påpekar att Sverige går en osäker tid till mötes vad gäller jobben.

Ingen kan i dag säkert säga hur arbetsmarknaden kommer att påverkas av coronakrisen.

– Det har varit en tid av ganska många år med högkonjunktur och ett mycket gott arbetsmarknadsläge. De som har varit arbetslösa i Sverige är personer som på olika sätt står ganska långt ifrån arbetsmarknaden. Nu är det mycket möjligt att vi går in i ett läge där vi får se arbetslösheten öka, säger hon.

Hoppas på ljus framtid

Enligt arbetsmarknadsministern gör regeringen vad som står i dess makt för att mildra effekterna av krisen, som slagit hårt mot en rad verksamheter. Däribland transport, hotell och restaurang.

– Det här är jobb som i hög grad är livskraftiga, det handlar inte om att en strukturomvandling måste ske. Det har blivit stopp i ekonomin, men annars har de här näringarna en ljus framtid. Så vi hoppas att det här ska vara en kort period.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen