Nya strategin – slutar räkna exakta antalet coronafall

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-13

Är du inte på sjukhus eller en del av en riskgrupp kommer du inte testas för corona framöver.

Den nya strategin är redan i bruk i Stockholm och om ungefär en vecka i hela landet.

– Nu är det inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan coronautbrottet nådde Sverige har det kommit dagliga rapporter om hur många bekräftade fall av smittade som upptäckts. Men nu har Folkhälsomyndigheten lagt om sin strategi.

Man anser nu att risken för smittspridning i Sverige är mycket hög och man ser att det finns tecken på samhällssmitta. Det gör att man går in i en ny fas.

På en presskonferens i går slog statsepidemiolog Anders Tegnell fast att den inhemska smittan ökar något.

– Men väldigt långsamt. Det skulle kunna vara toppen av ett isberg, att vi har en mer spridd spridning i Sverige än vad vi har trott, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nya strategin i hela landet

I Stockholmsregionen används den nya strategin redan. Provtagningar kommer nu att fokusera på de som redan är på sjukhus eller tillhör en riskgrupp. Andra som misstänker att de är smittade, kommer inte att testas.

Inom kort kommer samtliga regioner i Sverige att följa efter, säger Anders Tegnell.

– Man kommer gå åt samma håll, kanske inte riktigt lika snabbt eftersom man ännu inte hamnat i riktigt samma läge ännu. Vi hade ett möte nu på förmiddagen (på torsdagen, reds anm.) och vi är nog alla överens om att vi kommer hamna där förr eller senare.

Personal i skyddsdräkt utanför infektionskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockhom.

”Inte längre viktigt”

Enligt Tegnell handlar det om ”någon vecka” innan strategin är densamma i hela landet.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer innebär att det inte längre kommer att gå att följa spridningen på samma sätt som tidigare. Nu kommer fokus att ligga på annat.

– Vi kommer inte längre diskutera om vi har 458 eller 562 fall. Utan i stället hur stora delar av Sverige som är drabbat och hur hårt drabbade de är, säger Tegnell.

Det handlar, enligt honom, i stället att titta på hur det ser ut i sjukvården och hur många fall som kommer in där. Men dessutom att titta på vilka grupper i samhället som verkar bli sjukast.

– Det är den typen av frågor som kommer vara centrala att ha svar på. Nu är det inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge den kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen