Eskil Erlandsson

C ville att Erlandsson skulle ha möte med utsatta M-kvinnor

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Källor riktar skarp kritik mot hur Annie Lööfs parti har agerat i fråga om ex-ministern Eskil Erlandsson.

Enligt uppgifter ville gruppledaren Anders W Jonsson (C) att de utsatta M-kvinnorna skulle ha ett möte med Erlandsson – som skulle få förklara sig.

– Ett helt oacceptabelt sätt att hantera sexuella trakasserier, säger en riksdagsledamot.

Fyra riksdagsledamöter inom Moderaterna pekar ut Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister och riksdagsledamot, för sexuella trakasserier. Erlandsson lämnade under gårdagen sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Händelserna ska ha skett från 2016 och framåt och har handlat om saker som ”en hand på ett lår”, som en av kvinnorna uttrycker det.

Ville träffa kvinnorna

Enligt Aftonbladets källor har vetskapen om Erlandssons beteende mot kvinnor funnits inom C en längre tid, men mycket lite ska ha gjorts.

Ex-ministern ska dock ha fått ”en reprimand” 2017, efter olämpligt närmande mot en kvinna i sitt eget parti.

Ett år senare, i november 2018, fick Moderaterna vetskap om att två kvinnor i deras riksdagsgrupp hade utsatts av Erlandsson. Vilket togs upp med C:s gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson.

I samband med detta ska Jonsson, enligt källor, ha föreslagit ett möte mellan Erlandsson och de utsatta kvinnorna. Något som ska ha skett efter önskemål av ex-ministern själv.

– Han skulle få förklara vad som hänt, säger en källa.

– Det är ett helt oacceptabelt sätt att hantera sexuella trakasserier, säger en riksdagsledamot.

Källor framhåller att inte heller politiken är skyddad från sexuella trakasserier och övergrepp – och att de hoppas att alla som eventuellt har utsatts hör av sig till sina partier.

– Det här visar att även riksdagen måste ta ett omtag efter Metoo. Män med maktpositioner tycks fortfarande kunna gå omkring och bete sig svinigt mot kvinnor, säger en källa.

C-missnöje

Även inom C finns en irritation med hur den egna ledningen har hanterat frågan.

– Vi har inte fått någon information alls tidigare och det lilla vi fått veta nu fick vi cirka tio minuter innan det kom ut i media, säger en centerpartist.

Anders W Jonsson är självkritisk i dag och menar att mer borde gjorts redan 2017, när han första gången fick kännedom om Erlandssons beteende.

– Jag hade ett mycket allvarligt samtal med Eskil och fick en försäkran om att något liknande aldrig skulle hända igen. Och då sa kvinnan att hon inte ville gå vidare, säger Jonsson.

– Nu, med facit i hand efter att ha fått rapporter av min moderata gruppledarkollega att det hade hänt igen, då känner jag ju att det inte var tillräckligt det vi gjorde hösten 2017.

”Skulle be om förlåtelse”

Uppgiften om att han skulle ha framfört Erlandssons eget önskemål om att träffa M-kvinnorna ger han en delvis annan bild av, han menar att det handlade om att de skulle få en ursäkt.

– De skulle få berätta för honom hur kränkande detta hade varit och han skulle få be dem om förlåtelse.

Anders W Jonsson menar att han ända sedan början av december upprepade gånger har uppmanat Erlandsson att avgå. Men eftersom riksdagsledamöterna sitter på personliga mandat kunde han vägra.

– I går valde han att följa min uppmaning.

Eskil Erlandsson har en lång politisk karriär bakom sig. Som minister och riksdagsledamot sedan 1994 har han varit en av C:s tyngsta företrädare. När Maud Olofsson avgick som partiledare förekom han i spekulationerna som hennes efterträdare.

Aftonbladet har flera gånger sökt Erlandsson, som avböjt ”av hänsyn till sin familj”.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Österrike i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf om Eskil Erlandsson: Oacceptabelt beteende

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskil Erlandsson

Anders W Jonsson

Annie Lööf

Moderaterna

Jämställdhet

MeToo

AB Voice