”Dra tillbaka förslaget”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-16

Fyra experter om regeringens svåra situation i FRA-frågan

Statsminister Fredrik Reinfeldt har en tuff höst framför sig. Det har gått tre månader sedan riksdagen röstade igenom FRA-lagen men debatten har inte tystnat.

Nu arbetar regeringen med en tilläggsproposition som ska stärka skyddet för den personliga integriteten.

Aftonbladet har talat med fyra experter om hur Reinfeldt ska klara FRA-krisen.

– Långsiktigt tror jag att det mest strategiska sättet för Fredrik Reinfeldt är att dra tillbaka förslaget och låta det gå igenom en parlamentarisk utredning för att söka samförstånd över blockgränserna. Det skulle ge honom "cred" om han visar att han har lyssnat på kritiken och inte till varje pris ska driva igenom det här, säger Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och gästprofessor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Hur stor skada har regeringen tagit av FRA-debatten?

– Ganska stor skada. Det brukar alltid finnas utomstående kritiker men den här gången kommer en stor del av kritiken från de egna partierna. Det är väldigt konstigt för väljarna att se att kritikerna som blir hackade på också verkar stå för den huvudlinje som centerpartiet, folkpartiet och moderaterna brukar stå för i frågor som gäller integritet och skydd för privatlivet.

Vad tror du kommer hända i FRA-frågan?

– Det är väldigt svårt att säga. Det finns så många inblandade viljor och det blir lite av en maktkamp. Vilken del av regeringens underlag har starkaste övertalningsmakten internt? Moderata riksdagsgruppen och Reinfeldt vill driva detta till "the bitter end" men frågan är hur det ser ut i folkpartiet och centern.

Kan det bli regeringskris på grund av FRA-lagen?

– Jag tror inte att Reinfeldt låter det gå så långt. Nu pågår ett slags chicken race. FRA-frågan kan bli en väldig kris för regeringens trovärdighet och förmåga att regera, hålla ihop och driva den politik som väljarna har röstat fram dem till att göra, Frågan tar kraft och tid och annat hamnar i bakvattnet. Det komma väldigt nära en regeringskris. Regeringen kan ta rejäl skada även om den faller inte på frågan.

”Lyssna på kritiken”

Även Aftonbladets Lena Mellin anser att Reinfeldt bör se över FRA-lagen.

– Han ska lyssna på kritiken och lägga fram ett förslag som är tillfredsställande.

Hur stor skada har regeringen tagit av FRA-debatten?

– Regeringen har tagit en ganska stor skada. Även om det här inte är en folklig fråga på det vis att jättemånga engagerar sig så är det tillräckligt många som gjort det och som har tillräckligt högra röster för att de ska ge effekt utanför gruppen av dem som är specialengagerade.

Vad tror du kommer hända i FRA-frågan?

– Jag tror att fram till att propositionen läggs i höst kommer något nytt att poppa upp med jämna mellanrum. Sedan kommer det att stillna.

Kan det bli regeringskris på grund av FRA-lagen?

– Nej, det tror jag inte. Det var ju nära vid omröstningen i somras men det kommer inte upprepa sig.

Har skadat regeringen

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att Fredrik Reinfeldt och regeringen nu står inför ett viktigt val.

– Det ena alternativet är att backa hela vägen och gå oppositionen till mötes och upprätta en bred, förutsättningslös utredning av frågan. Det andra alternativet är att kompromissa sig fram till en majoritet i kammaren som är tillräckligt stark för att rösta igenom saken. Det är svårt att säga vilken väg han kommer välja.

Hur stor skada har regeringen tagit av FRA-debatten?

– Mycket stor skada. För det första har regeringens duglighet att regera ifrågasatts. Det andra är att man har tappat förtroendet hos väldigt många unga människor, liberaler som skulle ha varit beredda för att slåss för en fortsatt borgerlig regering 2010. Dessutom tar frågan fokus från andra viktiga frågor som regeringen hellre skulle debattera.

Vad tror du kommer hända i FRA-frågan?

– Det kommer bli ett oerhört förhandlande internt på den borgerliga sidan för att nå en kompromiss som gör att de borgerliga riksdagsledamöterna kan rösta igenom förslaget med en knapp majoritet. Annars har Reinfeldt inget annat val än att tillsätta en förutsättningslös utredning. Regeringshösten kommer präglas av intensiva förhandlingar och kontaker för att skapa majoritet i riksdagen.

Kan det bli regeringskris på grund av FRA-lagen?

– Jag tror inte att det kommer bli en regeringskris som får regeringen att avgå. Men om Reinfeldt kalkylerar fel och FRA-lagen går till omröstning och frågan röstas ner i riksdagen så kan man nog tala om något som liknar en regeringskris.

Tar hänsyn till kritik

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att FRA-debatten kommer svalna under hösten.

– Man kommer att lägga ett förslag där man har hänsyn till kritiska synpunkter som har framförts så att frågan avförs från debatten.

Hur stor skada har regeringen tagit av FRA-debatten?

– Det vet jag inte.

Tror du att det kan uppstå en regeringskris på grund av FRA-lagen?

– Nej, det tror jag inte.