Statsvetaren: Nu kan hon skylla på Alliansen

Publicerad 2017-01-19

Anna Kinberg Batras utspel är ett sätt att lugna en högljudd falang inom partiet, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.

Om de övriga allianspartierna säger nej till den gemensamma budgeten kan hon nu skylla på dem.

– Hade hon verkligen velat och vågat fälla regeringen hade hon kunnat väcka misstroendevotum i riksdagen, säger han.

För bara en vecka sedan meddelade Anna Kinberg Batra att det inte kommer att bli en gemensam Alliansbudget innan nästa val. I dag gav hon helt motsatt besked.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det interna trycket inom partiet har blivit för stort. Han ser utspelet som ett sätt att hålla falangen som ville skrota Decemberöverenskommelsen, som vill göra upp med Fredrik Reinfeldts politik och som vill fälla regeringen innan valet, nöjd.

Tveksam till att det blir en gemensam budet

Han är däremot tveksam till att det blir en gemensam budget innan 2018. Allianspartierna har skilda uppfattningar i invandringsfrågan, som är SD:s viktigaste. Att få alla att partierna att stödja samma budget tror han blir svårt.

– Även om det blir en gemensam budget så kommer Sverigedemokraterna att vilja påverka den på något sätt. De har ju ansvar för sina väljare och måste försöka driva sin politik. En gemensam alliansbudget med SD-inflytande ingår nog inte i flera av allianspartiernas strategi.

Kristdemokraterna har redan meddelat att de stödjer en gemensam budget innan 2018, Liberalerna och Centerpartiet har tidigare sagt nej. Under en pressträff vid lunch på torsdagen sa C-ledaren Annie Lööf att hon inte vill lägga fram en gemensam alliansbudget innan valet.

– Förmodligen är det här en ganska jobbig diskussion inom Moderaterna. Om de övriga allianspartierna inte hoppar på det här kan hon skylla på dem. Då kan hon samtidigt visa för gruppen inom Moderaterna som vill fälla regeringen att hon är på deras sida.

Skarpt läge

Jonas Hinnfors säger samtidigt att om Anna Kinberg Batra verkligen hade velat fälla regeringen så hade hon kunnat göra det på ett mer effektivt sätt.

– De har minst tio procent av kammarens ledamöter bakom sig. Hon hade kunnat väcka misstroendevotum och testa om riksdagen är villig att fälla regeringen. Men då blir det skarpt läge och då står man där med alla diskussioner om man ska samarbeta med SD eller inte.