Lena Mellin om M-tappet: ”Lyckas inte engagera väljarna”

Publicerad 2016-12-01

Moderaterna tappar stöd i opinionen, visar dagens opinionsundersökning från SCB.

Här ger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin sin syn på situationen i Anna Kinberg Batras parti.

Moderaterna backar i den här SCB-mätningen. Hur mår det partiet, egentligen?

– Moderaterna har det motigt nu. De ligger under sitt valresultat enligt SCB och får inte något riktigt lyft i andra mätningar heller. De har uppenbarligen inte lyckats hitta någon fråga som engagerar väljarna tillräckligt mycket för att få ökat stöd.

Hur ser du på partiledaren Anna Kinberg Batras roll i det här?

– Som partiledare är hon givetvis en del av det hela, som det främsta ansiktet utåt. Hon har delvis lagt om stil på sistone, då hon har börjat le mycket mer och se mer hjärtlig ut. Det kanske betalar sig i längden.

M har förlorat många väljare till SD, hur ser du på det?

– Det är jobbigt för dem. Moderaterna tappar till SD och har gjort under lång tid. Trots omläggningen av migrationspolitiken har man heller inte lyckats få tillbaka de väljarna.

Så här mitt emellan två val brukar oppositionen leda över regeringen. Nu är det inte så, varför då?

– Det beror på att det går dåligt för det stora partiet, Moderaterna, och att det går ännu sämre för Kristdemokraterna, som skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Alliansen har mycket att jobba på, de skulle behöva sätta sig ned och hitta fler frågor där de hittar något som inger hopp om framtiden. Det är alltid det man vinner val på.

Borde alliansledarna vara oroliga?

– Ja, det tycker jag. Före valet 2006 kände man att den dåvarande regeringen var ganska trött, men att Alliansen då erbjöd något nytt, en framtidstro och andra sätt att attackera samhällsproblem. Den motsvarigheten finns inte nu.

Men det går samtidigt bra för Centerpartiet?

– Det är förvisso ett litet parti, men där har partiledaren en väldigt kraftfull approach. Annie Lööf är mycket tydlig och har delvis andra idéer än andra partier. Det verkar vara ett framgångsrecept.