C-förslag väcker ilska: ”Vill försvaga för löntagarna”

Publicerad 2015-09-26

Ekonomiska talespersonen Emil Källström (C)

FALUN. Centerpartiet vill ta bort turordningsreglerna och begränsa fackens möjligheter till sympatistrejker och blockader - allt för att skapa fler nya jobb.

Det får både LO och Vänsterpartiet att ilskna till.

– De vill pressa tillbaka löntagarnas rättigheter, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Under förmiddagen antog ombuden på C-stämman i Falun ett nytt program för jobb- och företagande. Det innebär bland annat att partiet vill slopa arbetsgivaravgiften i två år för den första personen som företag anställer.

– Vi ser att det finns en massa jobb som inte skapas på grund av stelbenta regler och då småföretagarna inte har de förutsättningar de förtjänar. Därför lägger vi nu förslag om att sänka skatterna på jobbskapande, säger ekonomiska talespersonen Emil Källström (C).

Centerpartiet vill även ta bort turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las - där det är "sist in, först ut" som gäller i dag.

– Las måste ses över. Reglerna som i dag bygger på hur länge man jobbat måste bytas ut mot ett system som bygger på kompetens. Vi har också fått en beställning från ombuden att vi ska se över vilka fler delar av Las som man kan lägga i händerna på arbetsmarknadens parter att förhandla om, säger Källström.

"De största offren är de som inte kommer i arbete"

Dagens system menar han både låser in folk som inte vågar byta jobb och stänger andra ute från att få jobb överhuvudtaget.

Samtidigt utvecklar partiet skrivningarna som rör konflikträtten för facken på arbetsmarknaden. C vill att "kraven på proportionalitet vid användning av sympatiåtgärder och blockader bör öka", alltså att delar av fackens strejkrätt ska begränsas.

– Det är ett förslag för att vi ska få fler arbetade timmar, säger Källström.

Han vill dock inte gå in på detaljer i frågan.

– Det är för att stämman precis har pekat ut en riktning, nu måste vi se över detaljerna. Men vi måste våga se att svensk arbetsmarknad inte fungerar så bra som den skulle kunna göra. De största offren är de som knackar på dörren och inte kommer i arbete. Och de är de vi måste anpassa politiken efter.

Får hård kritik från V och LO

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar strejkförslaget för "fackföreningsfientligt".

– Proportionalitet är ett kodord för att begränsa strejkrätten. Det är så man göra när man vill pressa tillbaka löntagarnas rättigheter, då begränsar man deras möjligheter att ta strid för dem, säger han.

Han lyfter fram att det i dag är få konflikter på den svenska arbetsmarknaden.

– Men strejkrätten är viktig, för det är den som är grunden för att kunna förhandla bra. Jag ser i stället att löntagarnas rättigheter är alldeles för svaga. Vill man göra något åt det borde man i stället begränsa möjligheten till tillfälliga anställningar.

V vill också förändra turordningsreglerna - men på ett helt annat sätt.

– Vi vill förbättra dem genom att ta bort undantaget för småföretag, säger Sjöstedt.

Vill inte att politikerna lägger sig i

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, är även han kritisk till dagens C-förslag:

– Vi vill att politikerna ska låta de här frågorna vara i fred och hålla fingrarna borta. Arbetsmarknaden är en ganska delikat balans mellan parterna och vi ser i dag att utnyttjandet av människor har ökat markant i Sverige. Då borde man i stället förstärka deras rättigheter i stället för att luckra upp och försvaga.

Han kallar förslaget om begränsad rätt att sympatistrejka för ogenomtänkt.

– Ger man sig på sympatiåtgärderna skapas stora problem för de som inte kan gå ut i konflikt, de i offentlig sektor, sjukvård och poliser. De måste ju ha sympatier, annars kan de inte alls försvara sig.

Johansson menar att politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten överlag.

– Vi är överens med Svenskt Näringsliv att politikerna ska låta den vara i fred. Vi vill lösa det själva.