Ebba Busch Thor om SD-beskedet: Drar för stora växlar på det

Av: Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen har fortfarande helt olika linjer kring SD i regeringsfrågan.

Ebba Busch Thor tror att Sverigedemokraterna så småningom kan komma att släppa fram en Alliansregering.

– Jag förstår att SD inte vill rösta för vilken politik som helst. Det är inte samma sak som att Alliansens politik inte skulle få stöd från SD, säger Ebba Busch Thor.

Alliansens partier är fortfarande oeniga om man ska bilda regering med stöd av SD eller inte.

Medan Center-ledaren Annie Lööf sagt att en Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna är utesluten, menar Ebba Busch Thor att stödet för en sådan regering borde prövas i riksdagen.

”Beror på”

Ebba Busch Thor tolkar Jimmie Åkessons uttalande om att inte släppa fram en Alliansregering som något som han tycker just nu. 

– Jag uppfattar det som att SD sagt att i dag är de inte beredda att rösta för. Utan det beror på vilken inriktning en sådan regering har, säger hon. 

– Jag menar att en Alliansregering kommer att ha en avsevärt bättre inriktning och därmed förtjäna ett större stöd i riksdagen.

Hon menar att det osäkra läget kommer göra att beslutsprocessen i riksdagen kommer att bli mer osäker och falla ut åt olika håll.

– Sedan tycker jag att man drar stora växlar på SD:s besked i dag. Jag förstår att SD inte vill rösta för vilken politik som helst, det har de gjort klart tidigare. Det är inte samma sak som att Alliansens politik inte skulle få stöd från SD.

”Dåligt sätt att styra Sverige”

Jan Björklund (L) hade en helt annan linje när han mötte pressen efter sitt besök hos talmannen.

– Att tillträda den 1 november för att behöva avgå den 1 december när man förlorar en budgetomröstning, det är ett dåligt sätt att styra Sverige. Om man sätter sig i en regering med SD:s stöd då kommer man också behöva förhandla med SD, och det har vi alla fyra partier lovat i valrörelsen dyrt och heligt att vi inte ska förhandla med SD, säger Jan Björklund.

Björklund är bara beredd att testa en Alliansregering i kammaren om det finns ett blocköverskridande samförstånd kring att få igenom en budget.

– Jag uppfattar från alla att de har sagt att man inte ska förhandla med SD, jag hoppas att alla står för det efter valet.

Ebba Busch Thor tror att Sverigedemokraterna så småningom kan komma att släppa fram en Alliansregering.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor tror att Sverigedemokraterna så småningom kan komma att släppa fram en Alliansregering.
Publicerad: