Avhoppen från Miljöpartiet kan leda till ny miljörörelse

Lillemets: ”Väldigt många ser behovet”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

SAMHÄLLE

MP-avhopparna Schlyter, Mutt och Lillemets kan dra igång en ny miljörörelse.

Trion menar att det finns ett starkt tryck på att de ska starta ett nytt parti eller annan organisation som driver frågor om social och ekologisk rättvisa.

– Väldigt många ser behovet och hör av sig, säger Annika Lillemets, tidigare riksdagsledamot.

I dag har ex-riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets meddelat att de lämnar Miljöpartiet.

Alla tre har haft tunga uppdrag i många år, men också varit några av MP:s skarpaste kritiker de senaste åren.

Droppen som fick trion att säga upp sina medlemskap blev regeringsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L, vilken de anser kommer leda till en liberal politik i strid med ansvar för människa och miljö.

”Många ser behovet”

Alla tre är tydliga med att de kommer att fortsätta att vara engagerade. Men i vilken roll är inte klart.

Enligt källor till Aftonbladet har det funnits tankar inom gruppen om att starta ett grönt utbrytarparti. Men Schlyter, Lillemets och Mutt menar att det inte finns några färdiga planer.

– Det är väldigt många som ser behovet och hör av sig. Och det är klart, när en sådan här uppgörelse sluts, där det bara blir nyliberal politik som gäller och man säger att det ska mota fascismen fast vi vet att det är den politiken som är grogrunden till den, då är det klart att många desperat längtar efter något annat, säger Lillemets.

1 av 3 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Valter Mutt lämnar Miljöpartiet.

Lyfter fram Greta

Carl Schlyter tror dock inte att ett nytt parti är den bästa lösningen. Men han ser ett stort behov att hitta en kanal för människors engagemang.

– Jag känner ett stort ansvar för att vi måste fånga upp det här missnöjet ur ett socialt, ekologiskt och hållbart håll, säger han.

Schlyter tror på att driva opinion och skapa engagemang utanför partipolitiken. Han nämner skolstrejkande klimataktivisten Greta Thunberg som en som lyckats.

– Greta lyckades helt fantastiskt att skapa opinion för klimatet. Nu tror jag nästa steg blir att skapa opinion för att klimaträttvisa hänger ihop med social rättvisa.

Kontaktade i flera år

Även Valter Mutt ser det som självklart att fortsätta vara engagerad. I första hand räknar han med att nu kunna vara friare när han till exempel skriver debattartiklar.

Kan det bli frågan om ett nytt parti?

– Vi har blivit kontaktade under flera år av folk från alla möjliga håll i Sverige som tycker att vi måste starta något nytt. Men det är ingenting man gör i en handvändning, säger Mutt.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det i längden inte är hållbart att vi, i land efter land, har gröna och röda partier som inte för den politik som deras väljare kräver.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

LÄS MER OM SPELET OM REGERINGSBILDNINGEN

Björklund om Sjöstedts krav
Kristersson: En absurd regeringsbildning
Beskedet från Vänsterpartiet: Vi släpper fram Löfven
Partiet som pekas ut som allra värst
Moderaterna till attack: Januariblåsningen

Publicerad:

LÄS VIDARE