Köper skolor utomlands – för svenska skattemedel

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2017-09-28

Friskoleföretag i Sverige köper skolor runt om i världen – för svenska skattepengar.

Pengarna används bland annat till skolor i Saudiarabien, skriver Lärarnas tidning.

– Jag tycker det här är skamligt, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Friskolebolagen Academedia, Kunskapsskolan och Engelska skolan satsar på utlandsexpansion, skriver Lärarnas tidning.

Kunskapsskolan och Engelska skolan har bland annat använt tidigare vinster, det vill säga svenska skattebetalares pengar i form av överskott från skolpengen, för att utlandssatsningar. Engelska skolan har framförallt expanderat i Spanien, Kunskapsskolan satsar bland annat i Indien och Saudiarabien.

– Vi får in mer och mer licensintäkter från dem som använder vårt program och studiematerial. Vi har bara börjat vår resa i Indien och vi ska fortsätta växa i Saudi och säkert på andra platser i Mellanöstern, säger Cecilia Carnefeldt, vd för Kunskapsskolan Education, till tidningen.

Academedia använder däremot inte svensk skolpeng för köp av skolor utomlands, säger affärsutvecklingsdirektör Kristofer Hammar till tidningen.

Skattepengar läcker

Civilminister Ardalan Shekarabi är upprörd över utvecklingen.

– Att pengar som skulle gå till svenska skolbarn hannar i skolor i Saudiarabien och Norge. Det är så långt ifrån en ändamålsenlig användning av våra skattepengar som man kan komma, säger han.

– Det görs i enlighet med vår lagstiftning. Att den tillåter att skattepengar till svenska skolor läcker till Saudiarabien, det kan jag inte försvara.

Hade det här kunnat undvikas om ert förslag om vinstbegränsning blev verklighet?

– Där sätter vi en begränsning på vinst i skolan. Vi säger att man har rätt till en rimlig avkastning om man gått in med insatt kapital. Men i övrigt ska de pengar du får användas till skolverksamhet.

Men om pengarna återinvesteras i skolverksamheten?

– Det här handlar om att pengar används i andra verksamheter i andra länder, det är väldigt långt ifrån det vi vill se.

Uppmanar Jimmie Åkesson att svara

Eftersom regeringen saknar majoritet i riksdagen kommer det kommande förslaget om vinstbegränsning inte att gå igenom. Men Ardalan Shekarabi säger att det finns en ”b-plan”.

–  Vi jobbar med lagstiftning, bland annat om ägare- och ledningsprövning och insynsfrågorna. Där kommer vi göra allt vi kan för att komma överens över blockgränserna för att få till en förändring.

Han uppmanar också oppositionen, speciellt Jimmie Åkesson (SD), att svara på om det är godtagbart att svensk skolpeng går till att bygga upp skolor utomlands.

– Hur kan han försvara ett system som innebär att svenska skattepengar används till att bygga upp Saudiarabien? säger Shekarabi.

Aftonbladet har varit i kontakt med Sverigedemokraterna, som ber att få återkomma med en kommentar.