Valet 2018

Ödesmätningen inför valet – presenteras i dag

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Partierna ser det som den viktigaste temperaturmätaren inför höstens val.

Sedan den förra opinionsmätningen från SCB i vintras har det politiska landskapet ritats om.

Hos både Socialdemokraterna och flera av riksdagens mindre partier är nervositeten i dag stor att valrörelsen ska inledas med krisstämpel.

I dag klockan 9.30, drygt tre månader före valdagen, presenterar Statistiska Centralbyrån sin stora opinionsmätning som visar på ”valresultatet om det vore riksdagsval i dag”.

Mätningen, som publicerats sedan 1972 och presenteras två gånger per år, har en särställning hos partierna och ses som extra intressant då SCB kontaktar ett stort antal människor under en längre tid.

Förra gången, i slutet av november 2017, bekräftade mätningen flera då tydliga trender. Moderaterna hade repat sig efter den segdragna krisen som slutade med att Ulf Kristersson ersatte Anna Kinberg Batra som partiledare. Sedan dess har partiet haft en stabilare grund att stå på inför höstens val.

I höstas hade Socialdemokraterna en positiv trend, partiet ökade och nådde 32,6 procent. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad talade om en ”Stefan Löfven-effekt”.

Socialdemokraterna krisar

I dag är läget för partiet helt annorlunda. Under våren och försommaren har S sjunkit allt djupare ned i en rejäl kris. Trots att man radat upp utspel på en rad områden, bland annat om en skärpt migrationspolitik, har den interna kritiken tilltagit samtidigt som siffrorna sjunkit.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio har S bara stöd av 24,5 procent. Det är mycket långt ifrån partiets mål, att öka från förra valets 31,0 procent.

Ett klent resultat i dagens mätning skulle fördjupa S-krisen ytterligare.

Enligt vad Aftonbladet erfar räknar partiledningen med ett tapp på åtminstone ett par procentenheter i dagens mätning.

Tre partier kring spärren

Motsatsen har under våren gällt för Sverigedemokraterna. Partiet tappade i opinionen under 2017 och i SCB-mätningen från november 2017 hade SD 14,8 procent. Men de mätningar som gjorts under våren pekar på att partiet har ryckt fram rejält sedan dess.

I förra SCB-mätningen balanserade tre partier på riksdagsspärren på fyra procent. Det handlade om Miljöpartiet och Kristdemokraterna som låg strax under och Liberalerna som låg strax över.

Förra gången hade de tre rödgröna partierna ett övertag mot Alliansen – 43,4 mot 39,0.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tärningen är kastad – så ser oddsen ut inför höstens riksdagsval

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Aftonbladet Inizio

Opinionsundersökningar

SCB, Statistiska centralbyrån

Politik

Socialdemokraterna