Friskolan gör 152 miljoner i vinst – får 20 miljoner till läxhjälp

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Friskolan Internationella Engelska skolan går med 152 miljoner kronor i vinst – och studieresultaten är i toppklass.

Samtidigt får man, förutom skolpengen, 20 miljoner kronor extra i läxhjälpsbidrag – mest i hela landet.

Detta trots att läxhjälpen enligt reglerna ska prioritera skolor med låga studieresultat.

– Om pengarna räcker, då får man det man har sökt för, säger Joakim Feldt på Skolverket.

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Engelska skolan beskriver sina studieresultat för nationella proven som ”överlägsna”.

”Årskurs 9-eleverna visar återigen betydligt högre resultat än det nationella snittet”, skriver man på den egna hemsidan.

Även ekonomiskt går det bra för skolkoncernen – för helåret 2016/2017 landade vinsten efter skatt på 152 miljoner kronor. Drygt 45 miljoner kronor delades ut till aktieägarna.

Får mest i landet

Samtidigt har man sökt och fått ett bidrag till läxhjälp på 20 miljoner kronor. Det är mest i hela landet, mer än alla kommunala skolor i Stockholm stad, som sammanlagt fick 16 miljoner. Detta trots att det går drygt 20 000 elever på Engelska skolan, men 62 000 på Stockholms kommunala skolor.

Engelska skolan får bidraget, trots att det i reglerna står att Skolverket ”ska prioritera skolor med låga studieresultat” och att läxhjälpen är tänkt att ”öka likvärdigheten”.

– Som vi tolkar den här förordningen så är det när vi får ett översök som vi prioriterar dem med lägst studieresultat. Om pengarna inte räcker ska vi prioritera de som behöver dem mest. Men nu har det inte varit ett översök, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommenterade nyheten i Aftonbladet Morgon.

– Jag blir heligt förbannad på att man tar emot pengarna och samtidigt plockar ut 50 miljoner i vinst till aktieägarna, säger Fridolin.

Fridolin vill förändra nuvarande regelverk genom en ny lagstiftning.

– Det som behövs för att vi ska kunna göra den här typen av investeringar är att alla som driver skola i Sverige ska kunna garantera oss att skattepengarna ska fram till eleverna. Inte en krona ska försvinna iväg i aktieutdelning, säger han.

Sökte för alla elever

Totalt sett har Skolverket haft 368 miljoner kronor att fördela. Men eftersom ansökningarna landade på drygt 367 miljoner så fick alla som sökt läxhjälpsbidraget.

Engelska skolan sökte för alla sina elever, medan Stockholms stad bara sökte läxhjälpsbidrag för 24 000 av sina 62 000 elever.

Även förra året toppade Engelska skolan läxhjälps-listan – då drog skolkoncernen in 18,4 miljoner kr.

– Det beror helt enkelt på att de har sökt mycket mer. I och med att de uppfyller förordningens krav så har de tilldelats det. Om de inte använder pengarna kommer vi att återkräva det som inte använts, säger Joakim Feldt.

Även friskolan Kunskapsskolan ligger högt på listan över de som fått bidraget. Med 12,4 miljoner får de mer pengar än såväl Göteborgs som Malmös kommunala skolor.

Publicerad: