Kristerssons attack på Löfven: Pratar men gör inget

Publicerad 2019-06-12

De senaste dagarnas skjutningar och sprängdåd dominerade partiledardebatten i riksdagen.

Ulf Kristersson (M) anklagade regeringen för att helt ha gett upp.

– Löfven pratar om brottsligheten men gör inget åt den, säger han.

Den längsta regeringsbildningen någonsin, ett helt nytt politiskt landskap med nya allianser och ett nyligen avslutat EU-val.

Ett unikt och mycket intensivt politiskt år avslutades under onsdagen med att partiledarna drabbade samman i riksdagen.

Inledningen dominerades av den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

”Tvivlar på statsministerns förmåga”

Moderaternas Ulf Kristersson anklagade regeringen för att inte klara av att hantera gängkriminaliteten.

– Jag tvivlar inte på statsministerns vilja utan på hans förmåga, sa Kristersson och tillade att den rådande situationen inte får bli vardag.

– Ni har tappat greppet om den kanske enskilt viktigaste fråga som svenska folket ställer sig, sa Kristersson i duellen mot statsminister Stefan Löfven.

Löfven i sin tur pekade bland annat på att om man häktas med illegalt vapen får man nu sitta två år i fängelse.

– Det är därför det är fullt i fängelserna. Det är därför vi nu måste köpa våningssängar, sa han.

Efter debatten utvecklade M-ledaren sin kritik.

– Regeringen borde göra minst två saker, det ena är att låsa in de grovt kriminella mycket längre, då kan de inte rekrytera nya ungdomar in sina gäng. Det är i den djupaste meningen en preventiv insats att låsa in grovt kriminella under lång tid. Det andra som måste göras är att få poliser in i yrket som stannar i yrket.

Löfven sa under debatten att M och S är överens om hur brottsligheten ska bekämpas. Men Kristersson håller inte med.

– Han har verkligen helt fel. Vi är säkert överens om vilja, jag betvivlar inte hans goda vilja, men jag betvivlar allt mer hans förmåga. Han pratar om brottsligheten men gör inget åt den. Jag är rädd att de givit upp, att Malmö är ett laglöst land. Hade det här skett i Stockholms innerstad, då hade det varit andra tongångar.

”Måste stoppa tillflödet”

Löfven tog upp våldsdåden på sin presskonferens efter debatten.

– Vi har sett flera allvarliga våldsdåd och det är uppenbart att det måste stoppas i vårt samhälle. Det är en vämjelig förspillan av människoliv, en vedervärdig hänsynslöshet som sprider skräck och otrygghet hos vanligt folk. Polisen gör ett bra jobb, ett hårt jobb och det ska de ha ett erkännande och ett varmt tack för.

Han slog också tillbaka mot Kristerssons kritik. Löfven radade upp saker som regeringen gjort för att slå tillbaka mot den grova brottsligheten, bland annat skärpta straff och ökade möjligheter för kameraövervakning och dataavläsning.

Men mer måste göras, slog han fast.

– Vi måste stoppa tillflödet, vi kan bygga hur många fängelser som helst, men de unga männen ska inte välja kriminaliteten.

Just där står också den politiska konfliten, menar Löfven. Under debatten anklagade han M för att inte alls fokusera på förebyggande åtgärder, som jobb och bättre skolor i utsatta områden.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!