Efter kritiken: Magdalena Andersson leder grupp för minskade klyftor

Malmös kommunalråd och SSU:s ordförande bland deltagarna

Uppdaterad 2019-09-23 | Publicerad 2019-09-22

Finansminister Magdalena Andersson (S) kritiserades för en budget som ger mest till rika män.

Nu ska hon leda en ny arbetsgrupp för minskade klyftor.

– För oss är det viktigt att ha många bra förslag för att minska klyftorna, i syfte att vi ska få ett bättre valresultat 2022, säger Andersson.

Den gångna veckan presenterade Magdalena Andersson budgeten för 2020.

Kritiken lät inte vänta på sig. Både partikamrater och fackliga företrädare framhöll att budgeten kommer att öka klyftorna mellan människor – och att den största biten av kakan tillfaller rika män, framför allt till följd av den sänkta värnskatten på årsinkomster över 703 000 kronor.

Malmös kommunalråd ingår

Magdalena Andersson vill inte kalla den nya Jämlikhetsgruppen, med syfte att ta fram nya förslag för minskade klyftor, ett svar på kritiken. Hon menar att beslutet om att tillsätta gruppen, som börjar sitt arbete nu på måndag, fattades av partiledningen redan i somras.

– Det har varit bestämt sedan tidigare, men det har också varit känt att avskaffa värnskatten var en del av 73-punktsprogrammet. Det är ju ingenting som vi socialdemokrater hade hittat på på egen hand eller gått med på om det inte hade funnits andra förslag som jobbar i motsatt riktning, inte minst bättre villkor för våra pensionärer, säger hon. 

I den nya gruppen ingår personer från olika delar av S. Bland annat Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh, SSU:s ordförande Philip Botström och Bodil Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande i Sundsvall och ledamot av partiets innersta maktkrets, det verkställande utskottet.

Analysera klyftor

Förutom att ta fram förslag på politik som kan öka jämlikheten i Sverige, både mellan människor och olika landsändar, ska gruppen också arbeta för att analysera varför klyftorna växer i västvärlden, menar Magdalena Andersson.

– Det här är inte bara ett arbete som kommer att handla om olika skatter, det är också viktigt att se vad det är för politik som möjliggör för alla människor i Sverige att kunna arbeta och ha en lön man kan leva på.

Enligt finansministern ska gruppen resa runt och samtala med partikamrater i landet, men också forskare, fackliga organisationer och tankesmedjor ska involveras i arbetet.

Fram till 2021 ska gruppen ha tagit fram två rapporter med ny politik. Därefter är det upp till Stefan Löfven och S-ledningen att besluta vilka förslag man vill gå vidare med i valrörelsen.

– För oss är det viktigt att ha många bra förslag för att minska klyftorna, i syfte att vi ska få ett bättre valresultat 2022, säger Andersson.

De ingår i Socialdemokraternas nya jämlikhetsgrupp:

Magdalena Andersson, finansminister, ordförande, leder arbetet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och finansutskottets ordförande.

Bodil Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande och ledamot av S verkställande utskott, Sundsvall.

Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Philip Botström, ungdomsförbundet SSU:s ordförande.

Inbjuden till första mötet är även Marika Lindgren-Åsbrink, författare till LO:s jämlikhetsutredning.

PODD: Lena Mellin om budgeten

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin om höstbudgeten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen