Löfven: Sverige har inte förberett sig för det här våldet

Statsministern svarar på kritiken efter intervjun i Agenda

Uppdaterad 2019-11-20 | Publicerad 2019-11-19

GÖTEBORG. Stefan Löfven har fått svidande kritik efter sina svävande svar i ”Agenda” i SVT om gängskjutningarna.

Nu förtydligar han sig:

– Min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar.

Inom ett halvår ska tryggheten ha ökat.

Just nu åker Stefan Löfven runt i den röda S-märkta buss han ofta reste i under valrörelsen.

På tisdagen besökte han polisen i Göteborg, som lyckats bättre med att bekämpa gängskjutningar och sprängningar än sina kollegor i Stockholm och Malmö.

Du har fått mycket kritik efter Agendaintervjun i veckan. Varför har just Sverige så höga tal av skjutningar på gatorna?

– Eftersom varken forskare eller poliser har något säkert svar på det har inte vi politiker det heller. Men min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar. Men från dag ett när vi tillträdde hösten 2014 har vi arbetat systematiskt med att knäcka gängbrottsligheten, säger Löfven.

– Vi har infört ett femtiotal straffskärpningar som riktar sig enbart till den organiserade brottsligheten, polisens resurser ökar, vi utbildar fler poliser, de får bättre verktyg och det tänker vi fortsätta med, för gängkriminaliteten ska knäckas.

Enligt Löfven kan den ökade gängkriminaliteten förklaras med flera faktorer. Misslyckanden i skolan, droger, tillgången till vapen och segregation är några saker han lyfter fram.

Han menar också att svenska politiker har misslyckats med integrationen, förebyggande insatser och att rusta polisen på rätt sätt.

– Vi borde ha rustat rättsväsendet och hela samhället starkare för att klara de problem som växt fram här under lång tid, säger han men menar samtidigt att hans regering sedan hösten 2014 arbetat för att förbättra.

”Ska ha fullt stöd”

Här i Göteborg har du fått en dragning av polisen om vad de gör för att knäcka gängkriminaliteten. Vad tar du med dig härifrån som du kan ta in i det dagliga politiska arbetet?

– Det är en viktig observation som allmänheten också måste se, att det går att göra något åt gängbrottsligheten. Det kan vara olika förutsättningar på olika orter, men här är det ett samarbete mellan lokalpolisen och utredningar och andra saker som de har utvecklat här i Göteborg. Det är bara att gratulera dem, de ska ha fullt stöd. Det kan finnas olika förutsättningar i olika delar av landet, men vi är fast beslutna att den organiserade brottsligheten ska knäckas. De ska veta att de kommer aldrig att bli starkare än samhället.

Stefan Löfven lyfter särskilt fram Göteborgspolisens arbete med att punktmarkera kriminella som framgångsrikt.

När ska den organiserade brottsligheten vara knäckt?

– Exakt när den ska vara knäckt är svårt att säga, men polisen har själv sagt att man nu, med den nya strategin med en nationell särskild händelse där man verkligen tar i med krafttag och på riktigt, att vi borde se skillnad om sex månader. Det är inte så att allting kommer att vara perfekt, och det kan vara så att vi kan åka på bakslag under resans gång, men det är det systematiska, envetna arbetet som kommer ge resultat.

”Det ska vara det normala”

Många vill knyta brottsligheten till att Sverige tagit emot så många flyktingar. Vad säger du om det?

– Jag säger att vi har varit för dåliga på integration i många avseenden. För många blir kvar i arbetslöshet för länge, det är inte bra. Det är för många barn som går i skolor som inte ger tillräckligt mycket och de riktar sig därför hellre till brottets bana.

– Det är därför vuxna ska gå till arbete och barnen ska se sina föräldrar och hela vuxenvärlden gå till jobbet varje dag, det ska vara det normala. Därför ska vi se till att arbeta så att människor kommer i sysselsättning och skolorna måste leverera så att barnen känner att det är där de ska vara för att de vill bli någonting, inte kriminella. Det är ett rejält, systematiskt integrationsarbete som ska till för att vi ska bryta segregationen.

Är du orolig för att du inte ska klara det här?

– Bygger man ett starkt samhälle, då klarar vi detta. Och det är därför vi måste se till att fortsätta satsa på den generella välfärden, det är oerhört viktigt att det finns tillgång till välfärd och trygghet. Det är därför poliserna måste bli fler och få bättre verktyg. Det är därför vi skärper lagar så att vi kan attackera brottsligheten här och nu samtidigt som vi måste jobba mot segregation och för integration. Och då är det arbete, skola och plikt och rätt som gäller.

I ett inlägg på Facebook utvecklar Stefan Löfven sina tankar. Han framhåller att den stora invandringen till Sverige har försvårat integrationen.

”Vi har haft en växande grupp som inte kunnat skapa sig en god tillvaro i Sverige med arbete, språk och en känsla av tillhörighet. Det är en riskfaktor för kriminalitet.” skriver Löfven.

Han påpekar också att det inte är hudfärg eller etnicitet som avgör framtidsutsikter, utan samhörigheten med samhället.


PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen