Botström: Dags att de rikaste betalar tillbaka

Uppdaterad 2019-12-17 | Publicerad 2019-12-16

Stefan Löfven och regeringen ska tvingas att minska klyftorna – genom att höja skatterna för de rikaste.

Fram till partikongressen 2021 ska SSU driva på för en mer radikal S-politik.

– Det är dags att de rikaste betalar tillbaka, säger ordföranden Philip Botström.

Om 1,5 år när Socialdemokraterna samlas för kongress hoppas ungdomsförbundet SSU på storseger.

Hela vägen fram till dess ska man argumentera för sina förslag för bättre klimat och minskade klyftor. Det ska ske genom möten med lokalföreningar, partidistrikt och fackligt aktiva, i hopp om att få med sig ombuden som ska avgöra S politiska riktning framåt.

– Genom att börja i god tid hoppas vi vinna stöd för en mer modig socialdemokrati, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

– Svensk politik behöver göra jämlikhet till huvudinriktning igen men också göra mer för att lösa vår tids absolut största kris, klimatutmaningen. 

Vill tvinga S-ledningen

SSU hoppas med sitt initiativ kunna tvinga statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och övriga i partiledningen till mer radikala åtgärder.

Inte minst i fråga om att höja skatterna för samhällets toppskikt.

– Tittar man på de stora strukturbeslut som fattats de senaste decennierna så är det de allra rikaste som vunnit medan vanligt folk varit de stora förlorarna, säger Botström.

Han framhåller att det nu är dags att samhällets toppskikt betalar tillbaka, bland annat för att Sverige ska ha råd med bättre integration och välfärd.

Bland SSU:s krav finns därför till exempel kapitalbeskattning samt arvs- och gåvoskatt för de rikaste. Men också höjda pensioner, a-kassa och sjukförsäkring samt statlig kompensation till kommuner för flyktingmottagandet.

Stefan Löfven.

SSU räknar med stöd för en sådan inriktning hos en stor del av S, till exempel inom arbetarrörelsens fackliga gren LO.

– Ska vi lösa de stora utmaningar som Sverige står inför så krävs det en betydligt mer kraftfull politik framåt.

• Ni vill se ett mer radikalt S?

– Definitivt, ja.

På tvärsen med C och L

Flera av SSU-förslagen riskerar dock stöta på patrull till följd av regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Men Botström anser att även C och L måste inse att det behöver bli ändring.

Det kan till exempel deras egna kommunalråd runt om i landet vittna om, framhåller han.

– Läget i kommunerna är mer akut än politikerna insåg när de skrev Januariavtalet.

– Vi har inte råd med fler skattesänkningar nu. Välfärden måste gå först. Det måste även Annie Lööf och Nyamko Sabuni inse.

”40 år av avregleringar”

Philip Botström är också kritisk till den politik som förts historiskt av såväl S som borgerliga regeringar, och som han anser bäddat för de problem som Sverige står inför i dag.

– Klimathotet, de växande klyftorna, krisen inom sjukvården och skolan, segregationen är inte utmaningar som har skapats här och nu. Det är en konsekvens av 40 år av avregleringar, privatiseringar och dåligt underbyggda beslut, säger han.

Så ska SSU pressa Löfven i sin riktning

• SSU har låtit sina medlemmar rösta digitalt på vilka frågor man vill att ungdomsförbundet ska driva inför S-kongressen 2021. Frågorna som vann handlar om satsningar för ett bättre klimat och minskad ojämlikhet i samhället.

• Arbetet har resulterat i två motioner som SSU lägger inför S-kongressen, En svensk green new deal (klimat) och Jämlikhetslöftet (klyftor).

• För att samla så mycket stöd som möjligt för dessa kommer Philip Botström och förbundsledningen resa runt i landet och träffa S-företrädare på olika nivåer, partikamrater och fackligt aktiva för att argumentera för sin sak.

• Syftet är att samla så starkt stöd bland ombuden på kongressen 2021 att S ska tvingas besluta om en politik som går i den riktning SSU vill se framåt.


PODD Så djup är krisen i Socialdemokraterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med statsvetaren Jenny Madestam om problemen för Socialdemokraterna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen