Dadgostar: ”Går till val på att sitta i regering”

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-03-06

Vänsterpartiet går in i valrörelsen med högt självförtroende och hårda krav på ministerposter vid en eventuell regeringsbildning.

Den interna kritiken mot partiets omsvängning i klimatpolitiken ger Nooshi Dadgostar inget för.

– Vänsterpartiet behöver förändras och förnyas.

– Får vi kvinnor i åldern 18–35 att trivas i Gällivare, då kommer vi att lyckas med allt annat också.
Alexander Kult är samordnare för Gällivare kommun och har precis haft en dragning om vad den gröna omställningen kan komma att betyda för kommunen. Hans slutkläm får publiken att le.

Det är Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar som är på besök. Hon besöker gruvnäringen i Norrbotten på sin industriturné. Industriturnén är grundpelare i Vänsterpartiets nya profil – ett vänstern som ser och fångar upp besvikna arbetarväljare i bruksorterna runt om i landet.

– Mitt uppdrag är att lyssna och ha en plan för hela samhällsutvecklingen. Jag gör ändå anspråk på att leda Sverige, säger Nooshi Dadgostar.

Hjälp från staten

På förmiddagen har Dadgostar besökt Gruvfyran, IF Metalls avdelning på LKAB. Efter mötet blir det en tur ner i underjorden i gruvan i Malmberget. I omklädningsrummet på LKAB i Gällivare skämtar Dadgostar om att hon i alla fall inte har skor med klackar på sig. Utanför är det minus 22 grader och en buss väntar på att ta med vänsterpartister ner under jorden.

Under eftermiddagen har hon möte med kommunen. I Gällivare kommun är Vänsterpartiet med och styr tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– De här kommunerna ska inte finansiera hela järnmalmens klimatomställning och hela verkstadsindustrins omställning, säger Dadgostar.

– Här måste vi gå in mycket mer aktivt i en samhällsomvandling. Det kan inte bara handla om att ha en industrikansler eller ett kansli på regeringskansliet.

Vänsterpartiet vill att staten ska gå in och hjälpa till att finansiera den gröna omställningen som LKAB:s gruva i Gällivare satsar på, och som kommunen hoppas ska leda till nya jobb och ökad inflyttning.

Den nya industrivänstern

Sedan Nooshi Dadgostar inledde sin industriturné i höstas har hon besökt runt tio bruksorter och företag. Det är industribesök med hjälm och skyddskläder på, och möte med de lokala fackavdelningarna.

De olika besöken är svåra att hålla isär när Dadgostar och hennes pressekreterare försöker räkna ut hur många resor det blivit. Men fokus för besöken i LKAB:s gruvor i Gällivare och Kiruna är den gröna omställningen.

I LKAB:s gruva i Malmberget i Gällivare satsar företaget på att ställa om produktionen till att tillverka koldioxidfritt stål. Alltså ståltillverkning utan utsläpp.

– Industrin är viktig och teknikskiften är viktiga. Det är för att skydda jobben, säger Dadgostar.

– Vi behöver komma tillbaka till den svenska arbetslinjen. Många partier har bråkat om att införa den här amerikanska arbetslinjen i Sverige. Inga försäkringar, ingen arbetsmarknadspolitik, och det bara drar ner människor. Vi måste tillbaka till den svenska arbetslinjen där det är genom arbetet som du får goda försäkringar, utöver en bra lön.

På väg till Folkets hus möter Dadgostar ett par som är ute med hunden. De följer med en bit på vägen och småpratar.

Bråk inom partiet

På kvällen är det öppet för allmänheten i Gällivares Folkets hus. Det är bitande kallt och mörkt, och på vägen dit möter Dadgostar ett par som är ute med hunden. De följer med en bit på vägen och småpratar. Mannen säger att han aldrig röstat på Vänsterpartiet men att han gillar Nooshi – hon står upp för det hon tror på, säger han.

Norrbotten är Socialdemokraternas land, i förra valet röstade nästan 42 procent på sossarna i riksdagsvalet. Vänsterpartiet hade strax under 11 procent i samma val. Men visst har det alltid funnits vänsterpartister bland arbetarna, säger de fackliga representanter Dadgostar träffar.

I omklädningsrummet på LKAB i Gällivare skämtar Dadgostar om att hon i alla fall inte har skor med klackar på sig.

Vänsterpartiet har flyttat sig allt närmare Socialdemokraterna och arbetarväljarna, men den största förflyttningen har partiet gjort i klimatpolitiken. Förflyttningen från en klimatpolitik som handlat om att minska köttätandet och flygandet, till att fokusera på industrins omställning har inte varit smärtfri för partiet. Internt har kritiken varit hård, men det är Dadgostars industrilinje som gäller.

– Det jag gick in i när jag blev partiordförande, var att göra en omprövning av Vänsterpartiets politik. Vänsterpartiet behöver förändras och förnyas och vi har omprövat vår klimatpolitik.

– Svensk klimatpolitik har handlat mycket om ”finns klimathotet eller finns det inte”. Den fasen är passé, nu måste vi gå in i hur vi ska genomföra omställningen på ett bra sätt. Vi är kritiska till att bara lägger priser och avgifter på folk, det måste vara ett större samhällsansvar, säger Dadgostar.

Med ett halvår kvar till valet mäter V runt 10 procent i väljarstöd, jämfört med valresultatet på 8,0 i det förra valet.

Så i veckan bröt en ny strid ut. Vänsterpartiet röstade, mot Dadgostars och flera andra i partitoppens vilja, nej till att skicka vapen till Ukraina. Beslutet togs i partistyrelsen.

Dadgostar dök inte ens upp på omröstningen i riksdagen och dagen efter hade vänsterpartiet ändrat sig.

– Det behövdes ytterligare diskussioner, och efter att vi hade haft det landade vi i ett annat beslut - som jag är övertygad är rätt.

Hennes mål: Att bli minister

Nooshi Dadgostar har självförtroende. I somras, när hon tog konflikten om punkt 44 i januariavtalet, den om marknadshyror vann hon en stor politisk seger. Framför allt skakade Vänsterpartiet av sig stämpeln som sossarnas dörrmatta.

Den då relativt nya och okända partiledaren Dadgostar gick som en raket i förtroendemätningarna. Uppgången har stannat av, men partiet ligger fortfarande högt i opinionen. Med ett halvår kvar till valet mäter de runt 10 procent i väljarstöd, jämfört med valresultatet på 8,0 i det förra valet.

Dadgostar besöker Gruvfyran, IF Metalls avdelning på LKAB. Efter mötet blir det en tur ner i underjorden i gruvan i Malmberget.

Självförtroendet bär Dadgostar med sig. Det är bra för partiet, men det kan också vara det som gör det omöjligt för Magdalena Andersson att bli statsminister efter nästa val. Dadgostar har siktet inställt på att bli minister.

– Vi går till val på att sitta i en regering, säger Dadgostar.

– Det var så dåligt hanterat av Socialdemokraterna, att inte förstå att de inte har en majoritet i riksdagen för sina förslag. Att skriva in i ett avtal att ett regeringsunderlag inte ska ha något inflytande, fortsätter hon.
Nooshi Dadgostar syftar på den punkt i januariavtalet som handlade om att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande.

– Det är inte ett maktparti som gör så, det är ett amatörparti, säger Nooshi Dadgostar om Socialdemokraterna.

Dadgostar har siktet inställt på att bli minister efter nästa val.

”Beslutar inte över berget”

Från Gällivare åker vänsterpartisterna till Kiruna. Där ska de möta Gruvindustriarbetareförbundets avdelning tolv, Gruvtolvan. Den mytomspunna IF Metall-avdelningen som blev rikskänd under den stora gruvstrejken i början av 1970-talet.

Rummet är litet och genom fönstret syns gruvinfarten. Nooshi Dadgostar sitter framåtlutad mittemot Gruvtolvans ordförande Anders Elenius, det är han som pratar.

– Vi beslutar inte vad berget kommer att göra. Det är en gruva, något kommer att hända.

De pratar om det stora gruvraset i gruvan för snart två år sedan. Skalvet mätte 4,8 på richterskalan. De som var på plats nere i gruvan beskrev det som om en bomb exploderat, men ingen kom till skada.

I Kiruna bryts järnmalmen på 1 365 meters djup genom borrning och sprängning.

De pratar om arbetsvillkor och jämställdhetsarbete, om hur fackförbundet fått igenom att kvinnor själva ska få välja om de vill fortsätta jobba under jord när de är gravida eller ammar. Tidigare blev de förflyttade till arbetsuppgifter ovan jord.

– Här uppe är bostadsfrågan stor, och välfärden runt gruvan, svarar Dadgostar på frågan om vad hon tar med sig från de här besöken.

 I Kiruna bryts järnmalmen på 1 365 meters djup genom borrning och sprängning.

Nej till gruva i Kallak

Samtidigt som Nooshi Dadgostar tar på sig skyddshjälm och besöker LKAB:s gruvor, pågår det en debatt inom Vänsterpartiet om hur partiet ska ställa sig till en ny gruva i Kallak, också i Norrbotten. Gruvan har mött stort motstånd från samer som använder markerna för sina renar, och från miljörörelsen.

Dadgostar har inte varit helt tydlig med var Vänsterpartiet står i frågan om en ny gruva. I bakgrunden porlar vattnet i den lilla fontänen i LKAB:s entré.

– Vi kan inte dra några andra slutsatser än att det inte är rimligt att gå vidare med processen, säger Nooshi Dadgostar.

Vill du vara en del av Iniziopanelen hos Demoskop och göra din röst hörd?

Som medlem i Iniziopanelen får du svara på undersökningar om exempelvis samhälle och politik. Resultaten presenteras för och används av företag samt myndigheter runtom i Sverige. Klicka på länken för att anmäla dig.