Fler anställda och bättre arbetsmiljö i vården

Uppdaterad 2018-02-28 | Publicerad 2018-02-26

Stefan Löfven vill öka personalen i vården med 14 000 personer till 2022.

Men han lovar också bättre arbetsmiljö och minskad psykisk ohälsa.

– Vi måste ha en arbetsmarknad där man kan göra ett fullgott jobb utan att slitas ut, säger Löfven.

Aftonbladet kunde i förra veckan berätta att statsminister Stefan Löfven ska sätta fokus på sjukvården med en turné i Uppsala, Gällivare och Kalmar.

Under resan ska han avhandla Socialdemokraternas tre prioriterade vårdfrågor: personalen, jämlikheten och vårdköerna.

Under besöket i Uppsala lovade Löfven både mer personal, 14 000 till 2022, bättre arbetsmiljö och större utbildningssatsningar.

Han slår fast att det är ett tufft mål, eftersom det redan i dag är svårt att rekrytera den personal som behövs. Därför handlar det både om att utbilda fler och att få fler att stanna kvar i yrket genom att göra det mer attraktivt.

– Vi måste göra insatser för att sänka sjuktalet, bättre arbetstider, minska användandet av delade turer och staplade visstider på varandra, säger Löfven.

Psykisk ohälsa

Inte minst handlar det om att bryta de ökande sjukskrivningarna för psykisk ohälsa inom vården, menar han.

– Vi har en kraftigt ökad sjukskrivning på grund av ohälsa, det beror på ett arbetsliv och en arbetsmarknad som pressar människor för hårt. Vi måste ha en arbetsmarknad där man kan göra ett fullgott jobb - utan att slitas ut, säger Löfven.

Inom vården handlar det ofta om för lite personal.

– Är man för få pressas man och så blir man sjuk. Vår absoluta övertygelse är att vi behöver ha mer personal och det är därför vi nu måste lägga till 14 000 till i vården, utöver de som måste ersättas på grund av pensionsavgångar.

Det handlar om alla yrkeskategorier menar han, såväl sjuksköterskor som undersköterskor och läkare.

– Med fler kollegor blir det inte lika slitsamt, säger Löfven.

Helikopter och vårdcentraler

I Gällivare i morgon ska han tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) bland annat besöka en ambulanshelikopter, Gällivare sjukhus och Laponia hälsocentral. Besökets tyngdpunkt ska ligga jämlikhetsfrågor.

När turnén avslutas i Kalmar på onsdagen har Stefan Löfven med sig sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och besöker länssjukhuset i Kalmar och en hälsocentral i Borgholm på Öland.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS