Uppgifter: Försökte pistolråna man – visade sig vara civilpolis

Polisman tvingades öppna eld

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-03-28

Två tonåringar försökte pistolråna en person i Bromsten, enligt misstankarna.

I stället möttes de av varningsskott.

För ”rånoffret” var egentligen polis – som gick under täckmantel.

Polisen uppgav på eftermiddagen den 25 februari att en insats pågick i Bromsten i västra Stockholm sedan en polis avlossat varningsskott.

Anledningen var, enligt polisen, att man ”under ett utredningsarbete konfronterades av en person med vapen”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade en grupp från Stockholmspolisen en prostitutionsinsats i området, i syfte att bland annat förhindra sexköp.

Poliserna, som var civilklädda, hade i det brottsförebyggande arbetet stämt träff med olika personer.

Men väl på plats i Bromsten, när de stod och väntade i bostadsområdet, dök istället två tonåringar upp och konfronterade en civilpolis, enligt Aftonbladets uppgifter.

Plötsligt ska den ena ha tagit fram ett pistolliknande, riktat den mot polisen och försökt råna denne – som i sin tur drog fram sitt tjänstevapen och sköt varningsskott.

Två olika platser spärrades av för en teknisk undersökning.

Misstänkta för hot och rånförsök

Två personer greps kort efter händelsen. De ska vara i övre tonåren och tidigare ostraffade, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer att två personer greps och anhölls. De släpptes på fri fot på eftermiddagen den 26 februari efter att vi genomfört ett antal utredningsåtgärder, säger kammaråklagare Marina Ivic.

De är misstänkta för försök till rån och grovt hot mot tjänsteman, bekräftar åklagaren. Hon vill i övrigt inte kommentera Aftonbladets uppgifter.

– Vi har en ganska god bild av vad som hände men det återstår fortfarande en del utredningsåtgärder varför jag i nuläget inte vill säga något mer om ärendet.

Advokat: Finns en rimlig förklarning

Den ena misstänktes advokat, Jens Högström, uppger att hans klient nekar till brott. Inte heller han vill uttala sig om uppgifterna Aftonbladet fått, eller om hans klient visste om att målsägande var en polis.

– Det finns en alternativ version till vad som påstås. Dels hur misstankarna är formulerade och även hur hela situation uppstår och bakgrunden till att den uppstår, något jag inte kan gå in på närmare, säger han och fortsätter:

– Men det finns en rimlig förklaring och den har inte framkommit ännu. Den förklaringen i sig är rätt intressant. Jag kan inte gå in på något mer i detalj.

Som en rutinåtgärd kommer polisernas agerande även att utredas. En anmälan är därför skickad till avdelningen för särskilda utredningar.

Aftonbladet har sökt polismannen som avlossade skottet, och den andra tonåringens advokat.

Följ ämnen i artikeln