Ica-anställd greps för paketstölder – efter Postnords fälla

Uppgifter: Stöldgods för hundratusentals kronor

Uppdaterad 2021-05-19 | Publicerad 2021-05-18

Paket började mystiskt försvinna från en Ica-butik i Stockholm.

Postnord gillrade en spaningsfälla – och nu är en 54-årig kvinna misstänkt för ett 30-tal stölder.

– Personen togs på bar gärning, säger säkerhetschefen Alexis Larsson.

Kundernas paket levererades till postombudet i Ica-butiken i Stockholmsområdet, men försvann därefter spårlöst.

Efter att Postnord fått in flera anmälningar inledde man internt ett utredningsarbete.

– Vi på Postnord-säkerhet analyserar kontinuerligt reklamationsdata för att se var vi har kvalitetsavvikelser, så att vi kan rätta till eventuella problem, säger Alexis Larsson, chef för postens säkerhetsavdelningen.

– Om vi tror att det skett ett brott relaterat till våra kunders gods så tar vi det på mycket stort allvar och försöker gå till botten med det.

Polisen: Samarbetat med Postnord

Misstankarna riktades mot personalen i förbutiken. Utredarna och spanarna på Postnords säkerhetsavdelning inledde därför en insats.

I onsdags fick man fick man napp.

– Exakt hur det gått till vill jag inte berätta då jag inte vill störa polisens förundersökning. Ärendet är helt färskt. Men vi grep en person på bar gärning, säger Alexis Larsson.

Hur reagerade personen när ni slog till och grep på bar gärning?

– Hur personen reagerade är faktiskt ganska intressant, men jag vill inte gå in på det i detalj.

Postnord har nu lämnat över ärendet till polisen.

– Från vår sida är det utrett och klart, och vi har stoppat detta och kunnat konstatera brott och gripit en person som misstänkt för det. Nu är det polisens sak att driva vidare förundersökningen och få personen dömd.

Polisen bekräftar på lördagen att en person sedan i onsdags suttit frihetsberövad för ”flera fall av grov stöld”.

– Vi har haft ett samarbete med Postnord och en sitter anhållen. Vi har fått in underlag från Postnord och det har vi börjat utreda, säger Viking Verner, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Postnords säkerhetsavdelning upptäckte att paket började försvinna från en speciell Icabutik i Stockholm.

Dömd för brott i kassan på Willys

Den misstänkta är en 54-årig kvinna. Enligt uppgifter till Aftonbladet utreds hon för över 30 grova stölder, och det ska främst handla om elektronikvaror. Värdet av stöldbytet bedöms vara flera hundratusen kronor, enligt samma uppgifter.

I tingsrättens handlingar framgår det att hon misstänks ha stulit sedan i början på januari i år.

– Det har pågått en tid och det är en ansenlig summa, säger Alexis Larsson, utan att vilja bekräfta Aftonbladets uppgifter.

Kvinnan dömdes för tio år sedan efter att ha låtit fyra stamkunder på Willys slippa betala när hon satt som kassör. Hon fälldes för trolösthet mot huvudman och fick villkorlig dom. Eftersom hon blev av med sitt jobb, efter 16 år på Willys, mildrade tingsrätten straffet och lät henne slippa betala böter.

På söndagseftermiddagen hölls en häktningsförhandling mot kvinnan. Hon erkände då tre stölder av paket, men nekade i övrigt till brott.

Jourdomstolen ansåg att hon är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden, men att ”skälen för häktning inte uppväger det intrång som åtgärden innebär”. Hon släpptes därför på fri fot.

Från Postnords sida är man dock nöjd med att man fått fram en misstänkt för paketstölderna.

– Men det är tråkigt att folk stjäl. Det är grymt tråkigt och ytterligast allvarligt när det sker, så vi tar det på fullaste allvar, säger Alexis Larsson.

Aftonbladet har varit i kontakt med Ica-handlaren som uppger att ”det är en väldigt jobbig situation för alla inblandade parter”.

– Personen är för tillfället avstängd men vi avvaktar utredning eller dom innan till exempel beslut om avsked eller liknande kan verkställas.

Följ ämnen i artikeln