Mordet i Enskede

17-åring åtalas för mordet på Mahmoud Alizade

Av: 

Johanna Rapp

Eric Tagesson

KRIM

Mahmoud Alizade höggs ner på sin gymnasieskola i Enskede.

Efteråt flydde den 17-årige misstänkte mördaren från skolan – innan den narkotikepåverkade unge mannen kunde gripas i närheten.

Nu åtalas han för mord.

Den 13 december förra året larmades polisen efter att den 17-årige Mahmoud Alizade huggits ner med kniv på Enskede gårds gymnasium. 17-åringens liv gick inte att rädda.

Enligt åklagaren har Mahmoud Alizade fått ta mot flera stick i överkroppen, varav tre i ryggen.

Snart misstänktes en annan pojke, en 17-åring, för attacken. Han greps i närheten av skolan, efter att vittnen pekat ut hans flyktväg.

17-åringen åtalas också för två fall av misshandel, en som ägde rum två månader innan det misstänkta mordet, och ett som skedde i direkt anslutning till att Mahmoud Alizade dödades. En annan person fick då skärsår i ett finger.
Dessutom åtalas han för ringa narkotikabrott, då han vid gripandet var påverkad.

Själv förnekar han brott. Hans försvarsadvokat Sandra Danowsky vill inte uttala sig om den nu mordåtalade 17-åringen har gett någon berättelse kring vad han menar har hänt.

– Jag vill inte kommentera det, säger Danowsky.

Efter mordet på Mahmoud Alizade var flera av hans skolkamrater i chock och mycket upprörda över att en sådan sak kunnat ske på skolan.

Skolkamraten Jafar Ahmadi, 18, berättade efter mordet om sorgen efter 17-åringen, som han kallade sin bästa vän.

– Han var den snällaste killen i skolan, har Jafar Ahmadi sagt.

Hade fått uppehållstillstånd

Mahmoud Alizade kom som ensamkommande till Sverige och förra våren fick han uppehållstillstånd. Alizade engagerade sig för de ensamkommandes rättigheter och medverkade bland annat på manifestationerna som ordnades på Medborgarplatsen.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, säger Fatemeh Khavari som organiserat manifestationer.

Tidigare Vänsterpartiet-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har också hon engagerat sig i de ensamkommandes situation, och deltagit i manifestationer på Medborgarplatsen.

Den 14 september lade Mahmoud Alizade upp en bild på Facebook. Han står med sina vänner, och med Rossana Dinamarca.

– Det är med stor sorg jag tar emot beskedet att Mahmoud inte är i livet längre, sa Rossana Dinamarca till Aftonbladet i samband med mordet.

– Alla mina tankar går till hans vänner och nära. Mahmoud kämpade för att unga inte skulle tvingas skickas till döden i Afghanistan. Nu mötte han döden här i Sverige. Det är så outgrundligt sorgligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Mordet i Enskede

LÄS VIDARE

Mahmoud Alizade drömde om ett nytt liv – och längtade efter mamman

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet i Enskede

Brott