En gripen efter fritagning av Milad Safi

Publicerad 2023-02-16

Polisen har gripit en man misstänkt för att ha hjälp Milad Safi att fly.

Men den 20-årige gängbrottslingen är fortfarande på fri fot.

– Vi vet att det finns betydligt fler personer som är inblandade, säger kriminalkommissarie Jan Staaf till P4 Östergötland.

Det har gått drygt en vecka sedan fängelsedömde Milad Safi, 20, fritogs av två beväpnade män vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Nu har polisen nått ett genombrott i jakten.

”En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för grovt främjande av flykt och grovt vapenbrott”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisens förundersökningsledare Jan Staaf säger till P4 Östergötland att mannen greps på onsdagskvällen.

– Vi ska nu utreda vilken del den här personen hade i detta.

Välplanerad fritagning

Fritagandet ska ha varit mycket välplanerat. De två männen körde till sjukhuset i en vit, lite kantig bil. Den stannade nära fångtransporten, och fångades av övervakningskameror.

Kriminalvårdarna hotades med ett vapenliknande föremål. Sedan sprang Milad Safi och hans medhjälpare till en annan bil, som stod utanför kamerornas räckvidd.

– Vi vet att det finns betydligt fler personer inblandade. Vår ambition är att gripa flera inom en snar framtid, säger Jan Staaf till radion.

Tillhör kriminellt nätverk

Milad Safi har tillhört en undergrupp till det kriminella mc-gänget Satudarah. Han är dömd till tio års fängelse för mordförsök efter att ha avlossat flera pistolskott från en bil i Bunkeflo utanför Malmö.

– Han har visat sin farlighet genom brottet som han är dömd för. Medhjälparna har visat sin farlighet genom att hota kriminalvårdare med vapen, har Jan Staaf tidigare sagt till Aftonbladet.

Den som har information om fritagningen uppmanas höra av sig till polisen på 114 14. I akuta lägen är det 112 som gäller.