Två döms för mord – sköt offret med polismans vapen

Publicerad 2021-03-09

Två män, 19 och 20 år gamla döms till 14 års fängelse var för det brutala mordet på en 25-åring på Holma Torg, Malmö. Mannen sköts i ansiktet med ett gevär som tillhör en polisman.

– Jag menar att det är en ren avrättning, säger Sofia Syrén, åklagre.

Den 10 mars förra året sköts en 25-årig man till döds på Holma torg i Malmö. Gärningsmännen hade bestämt träff på platsen med offret och uppgörelsen handlade om en mindre skuld för en narkotikaaffär.

Idag har en 19-åring och en 20-åring dömts till 14 års fängelse var för mord och grovt vapenbrott. 19-åringen döms även för grovt olaga hot.

Polisens bevisläge mot männen har varit gott under hela utredningen. De har båda medgett i förhör att de sköt mot 25-åringen. Den ena av dem menar att det var av misstag och den andre hävdar att det var i nödvärn.

– Det första skottet gå i magen och det andra i huvudet. Jag menar att det är en ren avrättning. Man är bara någon halvmeter från offret, säger Sofia Syrén, åklagare.

När polisen gör en utredning av händelseförloppet ser man att skotten avlossats på mellan 30 till 60 centimeters avstånd. Polisen konstaterar också att förklaringen om nödvärn inte håller – offret har inget vapen på sig när han anträffas.

Mordvapnet tillhör en polis. Det är oklart hur det hamnade i 20-åringens händer.

Skulle flyga till England

De misstänkta greps kort efter mordet. En av dem greps i sin bostad samma kväll. Den andre flydde utomlands men greps i Polen den 13 mars. Då var han på väg att ta ett flyg till England.

– Bevisningen består bland annat av förhör, analyser och utlåtanden från Nationellt forensiskt centrum, mobiltömningar och övervakningsfilmer, sa kammaråklagare Sofia Syrén när hon väckte åtal.

En sak som sticker ut i ärendet är att mordvapnet tillhör en polis.

Sköts med polismans vapen

Vapnen som använts vid mordet är en pistol och ett dubbelpipigt hagelgevär av kaliber 12-70. Hagelgeväret har visat sig tillhöra en polisman men det är oklart hur det hamnade i 20-åringens händer. Polismannen är misstänkt för vapenbrott av normalgraden.

– Jag kommer hålla förhör med honom om någon vecka. Då ska jag ta ställning till om jag kommer sätta ihop ett förundersökningsprotokoll eller inte, säger Martin Tidén, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren i Malmö.

Polismannen höll på med jakt och hade licens för bland annat den här typen av hagelgevär.

– Det finns inget i utredningen just nu som tyder på att polismannen var medveten om att vapnet var i 20-åringens ägor, säger Martin Tidén.

20-åringen har sagt i förhör att vapnet är köpt i en källare på Rosengård.

– Hans medåtalade har förmedlat en kontakt. De har åkt till Rosengård och köpt vapnet av en person i en källare. Den uppgiften har inte gått att kontrollera, säger Sofia Syrén.

Advokat Johan Länström som företräder 20-åringen utesluter inte att han kommer överklaga. Han menar att 14 år är ett alldeles för hårt straff. Det motsvarar 18 ås fängelse om klienten hade varit äldre.

– Det är märkligt att man har kommit fram till denna påföljd. Det fanns omständigheter om faktiskt talade för nödvärn. Det borde man tagit hänsyn till, säger Johan Länström.

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.

Följ ämnen i artikeln