Larmet: Unga kvinnor blir allt mer våldsamma

Publicerad 2019-09-20

Vi vet allt om de grovt kriminella männens värld. Men vilka är kvinnorna runt gängen? Efter kvinnomorden i Malmö och Vällingby pratar man om en ny gränslöshet bland kriminella, där även en ung tjej eller en småbarnsmamma kan vara i skottgluggen. Vi pratar med gängkvinnorna om våldet och skräcken för att bli nästa på tur. 

Unga kvinnor blir allt mer våldsbenägna, enligt experter.

Och inne på anstalterna har antalet yngre kvinnor som börjar avtjäna straff ökat.

– Vi har absolut mer yngre kvinnor som kommer nu vilket sänker medelåldern, säger Daniel Hultman, anstaltschef på Hinseberg.

Den 20 maj 2018 satt tre tonårstjejer på en restaurang i centrala Göteborg, tillsammans med en av tjejernas pojkvän.

Åklagaren ska senare påstå att de firade uppdraget som precis genomförts: ett beställningsmord på en man i Guldheden som enligt tingsrättsdomen genomfördes av den 17-åriga tjejen och hennes 19-årige pojkvän. De två andra tjejerna dömdes senare för grovt vapenbrott samt skyddande av brottsling.

Åklagare Linda Wiking säger att det är första gången hon haft ett mål där unga tjejer varit aktiva på det sättet.

– Det var ett väldigt ovanligt mål. Tjejer kan lätt flyga lite under radarn och polisen arbetar ju erfarenhetsmässigt och då brukar det inte vara tjejer på 16 år som begår sådana gärningar. Det är vanligare att dra in yngre killar i sådana sammanhang.

Wiking menar att rättssamhället kan bli bättre på att utreda kvinnors eventuella roll i eller kring våldsbrott.

– Tjejerna som hänger runt omkring killarna vittnar ofta till deras fördel även om de själva inte deltagit. Sedan vet vi att de kan göra mindre saker som att ge alibi eller förflytta något, men jag har inte sett det i samma omfattning som i det här målet. Det kanske är något som man får vara mer öppen på, kanske måste vi tänka vidare på det, säger hon.

”Mer yngre kvinnor”

På Hinseberg, det största kvinnofängelset i Sverige, säger man sig ha märkt att våldsbrotten ökat bland unga kvinnor. Under 2018 började 185 kvinnor mellan 15-29 år avtjäna ett fängelsestraff, 22 av dessa var under 21 år gamla. Det är en ökning om man jämför hur det såg ut för fem år sedan, då handlade det om 158 stycken i samma ålderskategori.

– Vi har under många år på manssidan sett en minskad medelålder och det är likadant på kvinnosidan även om det går något långsammare än bland männen. Men vi har absolut mer yngre kvinnor som kommer nu vilket sänker medelåldern, säger Daniel Hultman, anstaltschef på Hinseberg.

Vad innebär det för utmaningar?

– Tidigare har vi diskuterat den dubbelsidighet som finns med kvinnlig brottslighet: att man ofta varit både brottsoffer och gärningsman samtidigt. Men det vi på Hinseberg ser nu när våldsbrotten ökar är inte samma typ av utsatthet som tidigare, utan kvinnor tar en mer aktiv roll.

Under 2018 ökade antalet nya kvinnliga klienter från året innan – men jämfört med männen är de fortfarande väldigt få: bara 8 procent av de som började avtjäna ett fängelsestraff förra året var kvinnor.

– Även om vi inte gjort någon djupare analys av det inom Kriminalvården har vi sett att det finns en ökning bland kvinnorna med koppling till kriminella nätverk men om man generaliserar så har kvinnorna en mer tillbakadragen roll och befinner sig mer i utkanten med kopplingar till nätverken via släktingar eller pojkvänner, säger Daniel Hultman.

Kriminaliteten blir mer “jämställd”

Också kriminologen Camila Salazar Atías på Fryshuset, säger att det finns fler kvinnor kring de kriminella nätverken än man tidigare förstått, samt att yngre kvinnor begår mer våldsbrott än tidigare. Förut handlade det mer om drogrelaterade brott. 

– Vi vet inte riktigt varför det är så, men det kan handla om att kriminaliteten blir mer “jämställd” precis som övriga samhället, säger Camila Salazar Atías.

Hon menar att det inte är ovanligt att tjejer som utsatts för sexuella övergrepp blir utåtagerande. Frånvarande föräldrar, fysiskt eller psykiskt, är också en riskfaktor som gör att kvinnor söker sig till destruktiva sammanhang.

Sociala insatsgruppen i Hässelby-Vällingby i Stockholm arbetar bland annat mot tonåringar som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk och livsstilar. De har sett hur fler och fler yngre tjejer rör sig kring de kriminella nätverken.

– Tidigare har vi riktat oss mycket mot grabbarna men vi har börjat bredda målgruppen och arbetar med att fånga upp även tjejerna. Bland annat märker vi att det är en enorm grupp tjejer som går under radarn och som väldigt lätt kan gå obemärkt förbi, säger SIG-samordnaren Alejandra Chacin.

En person med koppling till ett kriminellt nätverk som Aftonbladet talar med säger sig märka att allt fler yngre tjejer är kriminellt aktiva i dag jämfört med tidigare:

– Många tjejer som man utåt sett inte tror gör något sånt, begår brott. Tjejer har blivit mycket tuffare i dag, de lockas också av pengarna.