Bankman dömd – inblandad i knarkhärva på Swedbank-kontor

Polisen låg steget före – riggade kamera över skrivbordet

Publicerad 2022-04-22

Han trodde att han var ensam på jobbet.

Men polisen hade i smyg satt upp en hemlig kamera – och kunde se hur han var inblandad i en knarkcentral på Swedbank.

Nu döms bankmannen till tre månaders fängelse.

Totalt tre män dömdes när tingsrättsdomen i dag meddelades.

Den som pekats ut som huvudperson är en tidigare ostraffad och högavlönad tjänsteman i 35-årsåldern som är anställd på Swedbank.

De andra två inblandade är en man i 20-årsåldern och en tidigare krögare i 35-årsåldern. Den senare av de har också de senaste åren deklarerat en inkomst mellan 700 000–900 000 kronor.

Bankmannen dömdes till tre månaders fängelse för narkotikabrott, som rätten inte bedömt som grovt. Han friades helt för två andra grova narkotikabrott.

Hans två kumpaner fick åtta månaders fängelse vardera. Inte heller i deras del bedömde domstolen att det handlade om grovt brott.

Den yngre av dem dömdes för narkotikabrott, två fall av ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri. Den andra mannen fälldes för narkotikabrott.

Mannens förehavanden kunde följas av polisen via en kamera som kopplats upp i taket på kontoret.

Hemlig kamera avslöjade dubbellivet

Knarkhärvan pågick inifrån Swedbank i Stockholm, huvudpersonens arbetsplats.

Misstankarna mot bankmannen uppstod under våren 2021.

Polisens spanare kunde se hur han ”jobbade över” efter att bankkontoret stängt. Att han smög in och ut nattetid, vilket Aftonbladet tidigare kunnat avslöja och fånga på bild.

Han beskrevs som väldigt försiktig för att inte lämna några spår efter sig och bli avslöjad. I polisutredningen framgick bland annat hur han använde olika mobiler där han tejpade över kamera och mikrofon. Han såg också till att alla konversationer alltid raderades.

Men polisen kunde smyga in i hans arbetsrum på Swedbank och i hemlighet placera en kamera över hans skrivbord.

Sedan kunde hans dubbelliv avslöjas.

Mannen sålde knark på darknet.

Kumpanerna postade knarkbreven

Genom kameran kunde polisen se hur bankmannen använde darknet, det anonyma internet, och loggade in på ”Flugsvamp 3.0”, Sveriges då största sida för handel av illegala droger. Det skedde både på och utanför arbetstid.

Han använde då sin arbetsdator och hanterade två försäljningssidor, en fick namnet ”KnarkGrossisten” och den andra döptes efter en känd tv-profil inom matlagning.

Dessutom sågs han plasta in narkotika, räkna stora sedelbuntar och chatta med sina två kumpaner som hade i uppdrag att posta kuverten med knark till köpare.

Bankmannen nekade under rättegången till att ha sålt narkotika genom ”Flugsvamp 3.0”. Han uppgav att han varit intresserad av cannabis och bara ”besökt” sidorna. Något tingsrätten inte tror på.

Friad för kokainleveranser

Domstolen anser dock att man inte kunnat bevisa mängden knark eller att försäljningen bedrevs ”i större omfattning eller yrkesmässigt”. Därför rubricerar rätten det som narkotikabrott av normalgraden och inte grovt.

Tingsrätten slår däremot fast att han var inblandad i härvan och har ”gjort sig skyldig till narkotikabrott som består i att han på darknet bjöd ut cannabisharts respektive THC-olja och Tramadol av okänd mängd till försäljning”.

Via samma hemliga kamera kunde polisen genom den höga bildupplösningen zooma in på hans mobiltelefon och läsa konversationer. Åklagaren menade att vissa meddelanden handlade om att bankmannen agerat mellanhand i två kokainleveranser på totalt tre kilo i Västerås genom att förmedla kontakter mellan köpare och säljare.

I båda fallen ansåg rätten att bankmannen kan kopplas till respektive brott och att det finns uppgifter som talar för att han ”var involverad i eller åtminstone införstådd med” händelserna. Man uppger dock att det inte är helt bevisat.

Åklagarens frågetecken: Udda fall

Bankmannen och den yngre av kumpanerna nekade till brott medan den tredje erkände.

– Försvaret menade att vid en kritisk granskning av materialet och annat material från en annan rättegång inte går att säga något om vilken roll min klient haft i den påstådda brottsligheten. Utredarna hade enligt försvaret dragit alltför långtgående slutsatser av sin egen utredning, säger bankmannens advokat, Filip Rydin.

– Tingsrätten har genom en väldigt noggrann dom delat försvarets synpunkter på utredningen vilket är glädjande.

Åklagaren som lett utredningen har kallat fallet för udda.

– Jag har ju haft ganska många olika narkotikaärenden. Det är lite ovanligt att man blir misstänkt för narkotikaförsäljning vid sidan av ett vanligt och välbetalt arbete ändå, sa senior åklagare Marie Hävermark i samband med att åtal väcktes.

Hon uppgav också att det inte framkommit i utredningen varför bankmannen valde att ha sin arbetsplats som bas för knarkverksamheten.

– Jag vet faktiskt inte varför han gör så och inte sitter hemma, sa åklagaren.

Om domen i dag säger Hävermark:

– Den enda kommentaren jag har i nuläget är att det inte riktigt gick som jag förväntat mig. Jag har inte bestämt ännu om jag kommer att överklaga.

Swedbank har tidigare inte velat kommentera ärendet mer än att man ”alltid tar brottsmisstankar på högsta allvar.”