Uppgifter: 17-åring misstänks för sprängdådet i Hässelby

Publicerad 2023-03-16

Flera personer med kopplingar till de så kallade ”Farstautbrytarna” har gripits efter explosionen i natt.

En 17-årig pojke tros vara den som utlöst sprängmedel som uppskattas vara på 15–20 kilo.

Dådet kopplas till konflikten mellan Kurdiska räven och ”Greken”.

Nattens sprängning mot ett radhus i Hässelby i Stockholm beskrivs som mycket kraftig. En person fick flygas med ambulans till sjukhus, men ska inte ha livshotande skador. Smällen hördes över ett mycket stort område.

– Det ser ut som efter ett luftangrepp, enorma skador, säger en källa.

Enligt Aftonbladets uppgifter var attacken riktad mot en anhörig till en rappare från ett kriminellt nätverk som kopplas till Rawa Majid, Kurdiska räven. Rapparen har även öppet visat stöd för den kriminella ledaren i en musikvideo.

Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”.

Attacken tros därför vara del av den blodiga konflikt mellan Kurdiska Räven och en ledarfigur i Dalen-nätverket, kallad ”Greken”, som under inledningen av året lett till en lång rad av sprängdåd och skjutningar.

Adressen var under bevakning av polisen strax innan dådet. När spanarna lämnade platsen en kortare stund för att kontrollera ett fordon hörde de smällen, enligt Aftonbladet uppgifter.

Flera gripna

Polisen uppger att man kunnat gripa flera personer, misstänkta för dådet. Man är i övrigt mycket förtegen om sitt arbete.

– Jag kan inte gå in på hur många det är eller några andra detaljer, eftersom det här är väldigt pågående och vi fortfarande jobbar aktivt, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om fyra personer, varav en kunde gripas i princip på bar gärning direkt efter sprängdådet. På torsdagskvällen greps och anhölls ytterligare två personer.

En av de gripna ska vara en 17-årig pojke och är den som polisen misstänker har utfört själva sprängdådet, erfar Aftonbladet. Han är sedan tidigare inte känd av polisen. Spanarna följde efter honom när han hoppade in i en taxi och kunde sedan gripa honom.

Enligt uppgifter till Aftonbladet görs en bedömning att 15–20 kilo sprängmedel har använts. Det uppges vara en kraftig höjning från tidigare sprängningar.

Förödelsen i området strax efter dådet.

Bland de andra gripna finns två 21-åriga män som har en brottshistorik tillsammans. 2019 dömdes de båda till fängelse av tingsrätten efter att ha hållit en man inspärrad i sin egen lägenhet under en veckas tid, då de också förnedrade och pressade honom på pengar. Utöver människorovet har de båda en diger brottshistorik med både vålds- och narkotikabrott.

En av 21-åringarna fotograferades av polisens spanare under sommaren 2021 tillsammans med ledaren för det kriminella nätverket som Aftonbladet i en stor gänggranskning nyligen kallade ”Farstautbrytarna”.

Även den andra 21-åringen kopplas till utbrytargrupperingen och har tidigare gripits tillsammans med medlemmar därifrån.

De två 21-åringarna ska ha kunnat knytas till 17-åringen och sprängningen i Hässelby med hjälp av tekniska spår, erfar Aftonbladet.

Bild från polisens spaningsarbete mot Farstautbrytarna under 2021.

Polisen har som teori att sprängningen i Hässelby kan ha utförts av Farstautbrytarna på uppdrag av ”Greken”, erfar Aftonbladet.

Den fjärde gripna personen, 46-årig man, är sedan tidigare inte känd av polis och tros ha agerat chaufför åt en eller flera av de övriga gripna. Även han kunde gripas i nära anslutning till brottsplatsen efter explosionen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Vid lunchtid på torsdagen var brottsplatsen fortfarande avspärrad.

– Våra tekniker jobbar på platsen och utredningen pågår för fullt, säger Per Fahlström.

På torsdagskvällen meddelade åklagaren Alexandra Bittner att totalt sex män har anhållits efter explosionen, rapporterar TT.

Erik Melin

ANNONS

Följ ämnen i artikeln