Misstänks ha levt som knarkgrossist på solkusten – åtalas

Gängledare från Västerås och Södertälje ställs inför rätta

Publicerad 2021-04-02

Genom meddelanden på Encrochat har ledare för Västernätverket och Södertäljenätverket kunnat åtalats för synnerligen grova narkotikabrott.

De misstänks ha handlat med knark på kilonivå och levt lyxliv – trots stora skulder hos Kronofogden.

– Utåt sett har de levt flådiga liv, säger kammaråklagare Markus Hankkio .

Det är två män, 29 och 35 år, från Södertälje och en 35-årig man från Västerås som det senaste året varit bosatt i Spanien som åtalas.

Enligt åtalet som i dag väcktes vid Södertälje tingsrätt har de hanterat stora mängder narkotika.

– De har varit på en nivå att man handlar kokain och cannabis på kilonivå. De har varit som grossister som handlar med varandra och sedan är det andra som fått sälja vidare på gatan, säger kammaråklagare Markus Hankkio som åtalar männen för synnerligen grova narkotikabrott som som lägst ger en påföljd på sex års fängelse.

I utredningen ingår även de åtalade männens egna bilder av till synes lyxiga liv med sedelbuntar, fina kläder, resor och klockor. Samtidigt har flera av dem stora skulder hos Kronofogden.

– De här männen har inga synliga inkomster så de har förmodligen helt levt på narkotikahandeln, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Åklagaren: Våld är med i bilden

Precis som flera andra åtal och gripanden baserar sig utredningsmaterialet främst på chattloggar från krypteringsverktyget Encrochat som fransk polis förra våren kunde hacka. Det gav polisen i flera europeiska länder i 74 dagar möjligheten att i realtid följa hur kriminella planerade allt från mord till narkotikaaffärer.

Polisens användande av materialet har dock ifrågasatts, bland annat av två advokater i en annan stor utredningen som vill att det testas om det ens är lagligt.

I det åtal som i dag väcktes är åklagaren övertygad om att han kan bevisa att de tre männen som åtalas är de alias som kommunicerat med varandra om narkotikaaffärerna.

– Jag anser det bevisat även om männen förnekar. Sedan beror det på hur tingsrätten värderar materialet i stort, säger Markus Hankkio.

I chattarna framgår det även enligt åklagaren att männen haft tillgång till vapen.

– Våld är med i bilden.

I utredningen finns även ett beslag på 309 kilo cannabisharts som Tullverket hittade vid en kontroll i april förra året i Trelleborgs hamn. Av chattmaterial från Encrochat framgår att 35-åringen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till 29-åringen i Södertälje.

Blev beskjuten på golfbana i Spanien

35-åringen, som ses som huvudperson i knarkhärvan, uppges vara ledare i Västeråsnätverket. Aftonbladet kunde hösten 2019 berätta att han var internationellt efterlyst efter att ha lämnat Sverige precis innan han skulle låsas in på ett högsäkerhetsfängelse för att avtjäna ett straff.

Han hade då flytt till Marbella i Spanien, där han befann sig tillsammans med 29-åringen som också åtalats i samma narkotikamål. 29-åringen är en utpekad ledare för Södertäljenätverket.

Under deras tid på solkusten utsattes den 35-årige Västerås-ledaren för ett mordförsök, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han blev då beskjuten med flera skott på en golfbana, men klarade sig undan kulorna, enligt spanska medier. Händelsen uppges ha lett till vedergällningar mellan gäng i Sverige.

De åtalade männen förnekar brott.

Rättegången inleds den 13 april.

I målet åtalas också tre andra män misstänkta för grovt narkotikabrott, sedan utdrag från en annan chattapplikation hittats i deras mobiltelefoner. En av dessa är en 29-årig man som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack i Kungens Kurva i början 2020. Utöver 29-åringen åtalas också en 32-årig man för grovt narkotikabrott efter att han enligt åtalet har förvärvat minst 10 kilo cannabis av västeråsaren och dennes kompanjon, en 26-årig man som också ingår i åtalet.