Nya tekniken som ska fälla Rakhmat Akilov

Publicerad 2018-02-14

Med hjälp av 3D-teknik har polisen återskapat Rakhmat Akilovs färdväg längs Drottninggatan.

Det är första gången som 3D används i en svensk rättegång.

På torsdag inleds den tredje rättegångsdagen mot Rakhmat Akilov som står åtalad för terrorbrott efter attentatet på Drottninggatan 7 april förra året.

Under den första rättegångsveckan går åklagarna igenom sakframställan och under onsdagen ägnade man sig åt terrordagen.

Bland annat visade åklagarna upp en 3D-film som visar vägen Akilov körde.

Filmen är uppdelad i tre olika perspektiv, ”topview”, alltså framifrån, ”frontview”, hur det ser ut för människorna som befinner sig 20 meter framför lastbilen och ”drivers view”, som visar hur det ser ut inne i förarhytten.

Det är första gången som 3D-tekniken används i en rättegång i Sverige och under onsdagen fick åhörarna och rätten ta del av filmen. På filmen kan man se hur lastbilen accelererar när den svänger in på Drottninggatan.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman om dådet.

Svär trohet till IS

3D-filmen är bara en av alla filmer som visas upp under rättegången. Rätten fick också ta del av övervakningsfilmer som visar hans flykt längst Vasagatan, där Akilov springer förbi hamburgarrestaurangen Max och rör sig bort mot Kungsgatan.

Dessutom visade man en trohetsed till IS som Rakhmat Akilov spelat in och skickat till en förmodad IS-kontakt, även om polisen inte lyckats klargöra identiteten på mottagaren:

"Frid vare med dig, min bror, ta emot video med eden", skriver Akilov i en chatt.

Hans egeninspelade film, där han hytter med höger pekfinger och har filmat sig själv lätt underifrån inleds med orden:

– Jag svär trohet mot de rättrognas prins.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorns offer: Sekunderna som förändrade deras liv