”Så säljs en kompis till en mördare”

Uppdaterad 2021-04-06 | Publicerad 2021-04-04

I Malmös undre värld är inget heligt längre. Din bästa vän kan ”sälja dig” så att du mördas.

Aftonbladet har tagit del av vittnesmål om den undre världen – som beskriver hur vänner förråder varandra.

– Man bestämmer träff med någon man känner och litar på. Men så dyker någon annan upp, säger Jonas Karlberg, gruppchef utredningssektionen, grova brott.

Klockan 22.36 den 29 mars 2017 rullar en bil in på Dansörgatan i Malmö. I den sitter en 25-åring och hans bästa vän – en 26-åring.

Vännen säger att han ska göra ett ärende – han ska sälja knark till en person. Han stänger av motorn och går iväg mot ett hus.

25-åringen ser i bakspegeln hur kompisen försvinner in bakom en byggnad.

Efter några sekunder utbryter skottlossning. Någon skjuter bakifrån mot bilen. Skytten kliver sedan fram – närmre bilen – och fortsätter avlossa skott. 25-åringen träffas i magen, ryggen, armen och i ansiktet.

När skytten gett sig av blöder 25-åringen kraftigt och ha svårt att andas. Han lyckas ändå få fram sin mobil och ringa 112.

I januari året därpå döms den 26-årige vännen till tolv års fängelse för medhjälp till mordförsök och narkotikabrott. Tingsrätten menar att det är försvårande att 26-åringen lurat in sin nära vän i en dödsfälla. Denne ska ha blivit lovad 200 000 kronor för att ”sälja sin kompis”.

25-åringen överlevde mirakulöst skjutningen men har fortfarande besvär av sina skador. Han är en av få som har drabbats av våld från Malmös undre värld som vågat berätta. Under rättegången berättar 25-åringen om fenomenet ”att sälja någon”. När kriminella vill skjuta en person använder de ibland en vän för att locka ut offret till en plats.

Skulle få 20 tusen

25-åringen har själv blivit erbjuden pengar för att förråda en kompis. Så här ska uppdragsgivaren ha sagt:

"Du tar ut han till ett visst ställe och dom kommer för att skjuta honom till döds. Och du kommer få 20 000 spänn, en väst och en pistol."

25-årringen gick inte med på förslaget utan använde istället informationen för att varna sin vän.

Jonas Karlberg på grova brott hos Malmöpolisen förklarar att fenomenet ”att sälja en kompis” har förekommit i flera mordutredningar som han har jobbat med.

– Absolut. Man bestämmer träff med någon man känner och litar på men sedan dyker någon annan upp, säger Jonas Karlberg.

Jonas Karlberg, gruppchef utredningssektionen, grova brott.

Jonas Karlberg tror att fenomenet ”att sälja en kompis” förekommer i långt fler mord och mordförsöksärenden än vad polisen hittat bevis för.

Det tycks vara fallet i mordutredningar där offret påträffas på en plats där denne vanligtvis inte brukar vara på. Eller där offret blir lämnad för en stund av sin vän som säger att han ska ”göra ett ärende”.

– Man har ibland undrat hur gärningsmannen kunde veta att den här personen var just där då. Speciellt om det sker på ett ställe en person aldrig brukar vara på.

Säljer en kompis

Aftonbladet har talat med en person med insyn i Malmös undre värld. Han säger så här om hur det kan gå till när någon ”säljer en kompis”.

– En tyngre kriminell går till en grupp lättare kriminella som han vet känner den han vill åt. Han vänder sig ofta till en svag person som han vet kan leverera honom till en plats. Han hotar också hela gruppen att de kommer råka illa ut om inte detta genomförs. Så det blir ett grupptryck även från det egna hållet, säger mannen som vill vara anonym.

Ofta handlar situationen om både hot och pengar. Ibland är det någon som har en knarkskuld som får den avskriven.

Influeras av gangsterrapp

Han har också märkt att det skett en attitydförändring de senaste 10 åren. Lojalitetsband är svaga, allt yngre deltar i mordplaner och priset på att ”sälja en kompis” har dalat. Nu kan du få någon framlockad för en spottstyver eller kanske enbart av rädsla.

– Det handlar om en kultur kopplat till allt du ser idag i musikvälden med gangsterrap. Rappare som poserar med vapen och själva är inblandade i grov kriminalitet. Alla kallar varandra för fittor och säljer ut sina vänner.

Han menar att det skett en skrämmande utveckling där inget är heligt längre.

– Det finns inga lojalitetsband och ingen litar på någon längre. Man är villig att skjuta ihjäl vem som helst.

Kriminella är illojala

Jonas Karlberg bekräftar bilden av att lojaliteter luckrats upp de senaste åren. Från 2016 och framåt har strukturerna mellan de kriminella grupperna i Malmö varit instabila.

– Det är lite svårare att hålla reda på vem som är med vem. Det kan vara så att det beror på att det har varit mycket skjutningar. När man tar livet av någon så kan det skapa maktvakuum, säger Jonas Karlberg.

Den kriminella kulturen i Malmö skiljer sig något sig från grupper i Stockholm. Här är lojaliteter svagare.

– I Malmö har det visat sig över tid att starka allianser och vänner inte är så starka. Det är min upplevelse av situationen. I Stockholm är det lite mer områdesbaserat och där är man i det gänget som bor i det området. Kanske spelar det roll att Malmö är mindre och att man rör sig över olika platser i staden, säger Jonas Karlberg.

Lockades ut av vänner

Pär Andersson, som är vice chefsåklagare i Malmö, håller just nu i ett åtal där offret lockades ut av sina vänner. Det gäller mordet på en 24-årig man i Nydalaparken i juli 2018.

– Det byggde på den principen. Han lockades till platsen. Det är ofta så att det är någon de har förtroende för, säger Pär Andersson.

24-åringen visste att grovt kriminella ville åt honom men han var helt säker på att vännerna han skulle träffa gick att lita på. När en kompis till honom varnade honom ska 24-åringen ha sagt att det var ofarligt:

”Dom är hundra procent”

Polisen hittade inte tillräckliga bevis för att någon fått betalt för att locka ut offret till parken. Men Pär Andersson menar att det är vanligt att mord utförs för pengar inom den undre världen – så kallat kontraktsmord. Där erbjuder beställaren en summa som sedan fördelas på skytt och olika medhjälpare.

– Gangstermorden i Malmö är kontraktsmord. Så är det. Annars tror jag inte att de hade blivit gjorda, säger Pär Andersson.

Följ ämnen i artikeln