Larmen om ex-pojkvännen – kvällen då Wilma mördades

Uppdaterad 2020-05-28 | Publicerad 2020-05-26

Redan samma kväll som Wilma misstänks ha mördats får polisen larm från flera olika personer om den åtalade ex-pojkvännens beteende.

Polisen påträffar honom lerig och lättklädd längs E6:an – och skjutsar honom hem.

– Jag reflekterade över att han var väldigt tunt klädd, säger senare en av poliserna om mötet.

Liverapportering från Wilma-rättegången i Uddevalla tingsrätt.

  • Johanna Rapp
    29 maj 2020

    Så, för att sammanfatta dagen.

    Morgonen inleddes med att Wilmas syster förhördes om bland annat systerns relation med ex-pojkvännen och hon beskrev honom som manipulerande och kontrollerande. Sedan har resten av dagen ägnats åt den åtalade ex-pojkvännen och hans berättelse. Han fortsätter att neka helt till brott. Han var detaljerad i sin berättelse kring vad han gjort den 14 november, däremot kunde han inte svara på någonting kring blodspåren eller liknande i lägenheten. Han sa sig inte ha sett något blod alls i lägenheten. 

    Nu tar rättegången en liten paus, fredag 5 juni är nästa dag och då kommer det att hållas förhör med bland annat vänner till Wilma.

    Därmed avslutar vi liverapporteringen för idag. Tack för att ni följt med oss.

  • Johanna Rapp
    29 maj 2020

    Och förhandlingen fortsätter på fredag klockan 09.00. 

  • Johanna Rapp
    29 maj 2020

    - Då ser det ut som att vi kommit till slutet av den här dagen i alla fall, säger ordföranden.

  • Johanna Rapp
    29 maj 2020

    Fanns det ytterligare frågor, undrar ordföranden.

  • Johanna Rapp
    29 maj 2020

    Fanns det ytterligare frågor, undrar ordföranden.

På tisdagen inleds rättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons 23-årige ex-pojkvän som är åtalad för mord och brott mot griftefriden. Själv nekar 23-åringen till brott medan åklagaren hävdar att han dödat Wilma i sin lägenhet och därefter styckat kroppen. Enbart hennes huvud har hittats och det i en väska i lägenheten, först nio dagar efter att ex-pojkvännen greps.

Wilma Andersson.

Övriga kroppsdelar har ännu inte hittats, trots omfattande sökningar.

Under utredningens gång har polisen arbetat med att kartlägga ex-pojkvännens aktiviteter och man har förbryllats över en resa 23-åringen gjorde samma kväll som Wilma Andersson misstänks ha mördats, den 14 november förra året.

Med hjälp av Wilmas bankomatkort köpte han en tågbiljett från Uddevalla till Göteborg klockan 19.07 och tågvärden ska senare berätta för polisen att hon reagerade på att han inte hade telefonen framme:

– Det har alla mellan 15 och 40 år som åker på tåget, säger hon senare i polisförhör.

Men ex-pojkvännen åker inte till Göteborg, utan han hoppar av i Ljungskile.

Misstänkte mannen på en bild ur polisens förundersökningsprotokoll.

Larm om mörklädd person

Enligt platstjänsterna på hans mobiltelefon är han i Ljungskile till klockan 20.53 – innan han börjar gå längs E6:an norrut.

Under vandringen larmar flera bilister polisen om att en mörkklädd person promenerar längs vägrenen och riskerar att bli påkörd.

– Det såg ut som han bara hade nåt nästan tunnare underställ eller nånting på sig, det såg inte ut som han hade någon stor tjock jacka. Sedan var det svårt att se för det var så himla mörkt där, säger en bilist som ringer polisen.

När polisen senare plockar upp 23-åringen längs vägen är han lerig på sin tröja och tunt klädd, trots att det är i mitten av november. Enligt en av poliserna säger han att det beror på att han hamnat i slagsmål inne i Uddevalla.

– Vi frågade killen varför han var så lerig på tröjan och han sa att det kom ifrån när han hamnade på backen i Uddevalla i samband med bråket. Han var ju inte heller lerig framme på tröjan men hade en del lerstänk, säger polismannen senare.

”Tyckte att jag såg henne”

Vid den här tidpunkten är Wilma inte anmäld som försvunnen och man vet ännu inte att hon kommer att hittas död. Poliserna kör hem 23-åringen till den nu förmodade brottsplatsen.

I flera polisförhör vägrar den misstänkte 23-åringen kommentera varför han åkte tåg och senare vandrade i mörkret längs vägen. Först i det sista förhöret ger han en förklaring. Han påstår sig då ha åkt till Göteborg för att han trodde att Wilma kunde ha åkt dit – och att han sedan trodde sig se henne i Ljungskile.

– Jag gick av i Ljungskile för när jag kollade ut på plattformen tyckte jag att jag såg henne, likadan kappa. Så då tänkte jag, så jag gick av i Ljungskile istället för det var någon som liknade henne och så visade det sig inte vara hon, säger ex-pojkvännen.