Tidigare högt uppsatt gängledare ihjälskjuten

Styrde ökända Lejonen – uppges ha hoppat av förra året

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-08

30-åringen var med och byggde upp Lejonen för över tio år sedan.

Han har överlevt flera skjutningar – men i höstas uppgav gängledaren att han gått med i en avhopparverksamhet.

I går kväll sköts han ihjäl utanför en restaurang i Hässelby.

Skottlossningen bröt ut utomhus i Hässelby gård klockan 22.40 i söndags.

När polis och ambulans anlände till platsen i västra Stockholm hittades en skjuten man på en restaurang vid torget.

Han fördes till sjukhus med ambulans men dog av sina skador.

Sent på söndagskvällen ryckte polisen ut till Hässelby gård efter larm om skottlossning. Mannen hade skjutits i anslutning till en restaurang.

Efter en stor polisjakt kunde tre män gripas och anhållas för mord. Trion är enligt Aftonbladets uppgifter i åldrarna 18–27 och sedan tidigare kända av polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas dödsskjutningen till nätverket Lejonen, som har sin bas i Hässelby.

Offret var en 30-årig man som för 10–15 år sedan startade upp det i dag ökända gänget. De bildades i kölvattnet av att flera kriminella i stadsdelen fängslades efter postrånet i Göteborg 2008.

30-åringen var under en lång tid ledare för Lejonen. Han har 28 avsnitt i belastningsregistret och förekommit i utredningar om grova brott. Enligt polisens spaningsuppgifter har han också florerat i bland annat narkotikaförsäljning.

Den nu döde mannen ska ha skjutits utanför en restaurang i Hässelby en gång tidigare, i juli för två år sedan. Den gången överlevde han attacken. Bild från insatsen.

Klarat sig vid tre skottdåd

Mordoffret har under decenniet som gängledare överlevt minst två skjutningar och ska ha varit den tilltänkta måltavlan i ytterligare ett dåd:

  • Kvällen den 20 juli 2020 sköts han i underkroppen på en restaurang i Hässelby. Ingen har ännu lagförts för mordförsöket.
  • Eftermiddagen den 3 april 2015 öppnades eld från en silverfärgad Audi vid en bensinmack i Globenområdet i Stockholm. Skotten avlossades mot en annan bil. Ingen person skadades i mordförsöket, men gärningsmännen tros ha varit ute efter 30-åringen.
  • Kvällen den 28 juli 2013 blev gängledaren skjuten tillsammans med en annan man i Hässelby strand.

Men 30-åringens kriminalitet har fortsatt och han har varit en av de 72 pojkar och män på Stockholmspolisens lista över mest prioriterade brottslingar.

Enligt Aftonbladets källor ses mannen sedan en tid tillbaka inte längre som ledare för Lejonen. Och i domstolsdokument från i höstas framgår att han lämnat det kriminella bakom sig, enligt egen utsago.

”(30-åringen) har brutit med sitt forna liv och gått med i en avhopparverksamhet. NN har varit drogfri sedan dess och även innan, eftersom NN avtjänade ett fängelsestraff”, skrev förvaltningsrätten i handlingen.

Pågående internkonflikt i Hässelby

Trots 30-åringens egna uppgifter om att han hoppat av förekom han i polisens hemliga kartläggning, från i våras, av hur Lejonen splittrats i två delar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt uppgifterna tillhörde han en av falangerna. Bakgrunden till uppsplittringen ska vara en intern konflikt om narkotikamarknaden – ett blodigt krig som Aftonbladet tidigare rapporterat om efter att polisen klassat striderna som ”kod röd”.

– Det handlar om individer med våldskapital och som är motiverade, sa en källa tidigare.

Hässelby.

Det är för Aftonbladet okänt om söndagens mord på 30-åringen kopplas till samma falangkrig, men flera dåd har under den senaste tiden skett i Hässelby mellan de tidigare vännerna i Lejonen.

Bland annat en skottlossning, som beskrivs som hänsynslös, vid tunnelbanestationen i Hässelby strand kvällen den 11 juni i år. En man från ”den ena sidan” sköts i bröstet men räddades av sin skyddsväst – en rival från den andra falangen greps.

Tidigare i vår ska de två sidorna av Lejonen även ha avlossat skott mot varandra utomhus i stadsdelen. Medlemmar från båda falangerna greps, bland dem en känd rappare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fruktar polisen nu nya dåd.

Stockholmspolisen vill inte kommentera söndagens ärende utan hänvisar till åklagaren, som inte gått att nå.