Uppgifter: Man sköts i foten som hämnd efter mordbrand

Publicerad 2023-03-22

En nätverkskopplad man i 25-årsåldern sköts i går i foten, enligt Aftonbladets uppgifter.

Händelsen misstänks vara en hämnd för mordbranden i Alby, där två kvinnor dog efter att brandfarlig vätska tros ha använts.

– Man bedömer att flera ur Vårbynätverket är potentiella måltavlor för kommande brott just därför, säger en källa.

Polisen larmades strax efter tio på tisdagskvällen till Vårby i Huddinge, söder om Stockholm. På plats hittades en skottskadad man som fick föras till sjukhus med ambulans.

– Han är inte livshotande skadad och har kunnat prata med polisen. Han är träffad långt ner på underkroppen, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmpolisen.

Ingen person har kunnat gripas, men enligt Aftonbladets uppgifter misstänks skjutningen vara en hämndaktion efter mordbranden i Alby. Två kvinnor dog i samband med branden varav en hittades på marken under en balkong. Brandfarlig vätska tros ha använts för att skynda på brandförloppet.

Polisen misstänker att personer från Vårbynätverket var inblandade i brandattentatet, erfar Aftonbladet.

– Jag kan inte ge några saksvar, men vi håller på med en kartläggning av alla uppgifter för att sätta det här brottet i en kontext. För att kunna avstyra resultat av det som skedde igår och för att se om det finns kopplingar till nätverk, säger Ola Österling.

Uppgiften: Hitta fiender

Den skjutne mannen i Vårby tillhör enligt Aftonbladets uppgifter just Vårbynätverket och har tidigare dömts i ärenden där andra medlemmar stått som medåtalade. Bland annat dömdes han 2019 för grovt rån mot en person. En medlem ur Vårbynätverket dömdes i tingsrätten för att ha haft en planerande roll i rånet, men friades senare av hovrätten.

På platsen för gårdagens skjutning ska ytterligare en person med kopplingar till Vårbynätverket ha befunnit sig, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen vill inte gå in på eventuella kopplingar till nätverkskriminalitet.

– Polisens underrättelsetjänst har som uppgift att kartlägga alla inblandade. Det handlar om att hitta eventuella fiender och det är där vi kan hitta skäligen misstänkta, säger Ola Österling.

Bevakar adresser

En källa beskriver för Aftonbladet hur polisen nu tror att flera personer ur Vårbynätverket kan vara potentiella måltavlor, efter mordbranden i Alby. På grund av det ska polisen ha särskild tillsyn på vissa adresser, erfar Aftonbladet.

Det kriminella Vårby-nätverket anses vara allierade med Dalen-nätverket, som har en 24-årig man kallad ”Greken” i en ledande roll. Han befinner sig utomlands, men utgör trots det ena sidan i den blodiga konflikt som just nu skakar huvudstaden. På andra sidan i konflikten står Rawa Majid, kallad ”Kurdiska räven”.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur polisen tror att mordbranden i Alby kan ha anlagts för att komma åt en nätverkskriminell.

– Det finns i nuläget flera hypoteser, men ingen som jag kan lämna närmare uppgifter om i nuläget eftersom det skulle kunna försvåra för utredningsarbetet, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg som leder förundersökningen.

En person är häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordbrand, efter branden i Alby.

Mystiskt larm om skjutning

Parallellt med insatsen i Vårby så larmades polisen ungefär samtidigt till Flemingsberg, söder om Stockholm, efter uppgifter om att en person blivit beskjuten.

– Det är väldigt intressant. Det har kommit in uppgifter om att en skjutning ägt rum. Det finns en anmälan, men man har inte kunnat anträffa vare sig målsägande, brottsplats eller någon misstänkt, säger Ola Österling.

En utredning av händelsen har inletts men den kommer förmodligen inte att leda någonstans, på grund av att polisen inte har något att gå på.

Följ ämnen i artikeln