Polisens teori om mordet i Husby: Hämnd för två år gammalt dåd

Släpptes på fri fot – jagas igen • Åklagaren: Beklagligt

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-06-07

En 28-årig tidigare gängledare sköts ihjäl på öppen gata i Husby.

Ett av spåren polisen utreder är att motivet är en hämnd för en dödsskjutning i Sollentuna 2019, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtidigt misstänker polisen att man tagit hjälp av ett annat kriminellt nätverk för mörda 28-åringen.

Mordet i måndags eftermiddag förra veckan skedde mitt i en publik miljö i Husby, i nordvästra Stockholm.

Skytten öppnade eld på minst tre platser när hans tillsammans med en medgärningsman jagade offret genom flera adresser.

Tumult och kaos bröt ut i samband med kulregnet.

Bland annat blev barn vittne till när mannen till slut, efter att ha försökt fly, träffades av flera skott och föll ned på marken. Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts han i magen och i båda benen.

Polisen påbörjade livräddande insatser, men hans liv stod inte att rädda.

Mordoffret var en 28-årig man som tidigare pekats ut som en ledargestalt.

En efterlyst efter tingsrättens beslut

Två män, 20 och 21 år, greps i det efterföljande polisarbetet. Båda kopplas till ”Husbys hyenor”. 20-åringen har i polisens kartläggning av det kriminella nätverket förra året pekats ut som en av ledarna, vilket Aftonbladet rapporterat om i en granskning.

Förutom de två misstänka har en tredje minderårig person jagats. Han greps i helgen och sitter nu anhållen.

– Personen är misstänkt för mord, och jag kan inte gå in på så mycket mer, säger Alexandra Bittner, åklagaren som leder utredningen.

De två andra mordmisstänkta männen släpptes på fri fot i förra veckan. Men 20-åringen är nu efterlyst och söks av polis – igen.

– En släppte jag, och en släppte tingsrätten på fredagen. Men den senare blev häktad i sin utevaro av hovrätten lite senare på fredagen, säger Alexandra Bittner.

En 20-årig man släpptes på fri fot av tingsrätten men blev häktad i sin frånvaro av hovrätten.

Anledningen till att åklagaren begärde 20-åringen häktad hos tingsrätten var att hon ansåg att det bland annat förelåg risk att han skulle kunna fly eller förstöra bevisning. Och han hann släppas ut från polisarresten innan Svea hovrätt ändrade på tingsrättsbeslutet.

– Helt ärligt är det ett väldigt beklagligt beslut. Men nu letar vi efter honom och vill att han kommer in, säger Alexandra Bittner.

– När det gäller personen som jag själv försatte på fri fot (21-åringen reds.anm) har misstankarna försvagats under utredningen.

Uppgifter: Utreder beställare och utförare

Aftonbladet har talat med ett antal källor som har insyn i mordfallet.

De uppger att polisen för närvarande arbetar utifrån teorin att motivet till dödsskjutningen kan vara en hämnd för ett dåd i Sollentuna sommaren 2019. En 17-årig pojke och hans släkting blev då skjutna när de åkte på en moped. Den yngre dog av automatelden, medan mannen skadades svårt.

Enligt samma arbetshypotes misstänker polisen att personerna och nätverket som velat hämnas inte själva utfört Husbymordet, utan tagit hjälp av ”Husbys hyenor”.

– Om den teorin genom fortsatt utredning kan bekräftas handlar det i sådana fall om ett beställningsmord, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

De skjutna i Sollentuna kopplas till ett kriminellt nätverk i kommunen, som 28-åringen uppges ha legat i konflikt med.

Upprinnelsen till den två år gamla skottlossningen ska ha varit en misshandel på en nattklubb där en gängledare i 35-årsåldern slogs blodig. Det 28-åriga mordoffret i Husby vara allierad med honom.

Polisen på plats i Husby efter skjutningen.

Fyrverkerier i Sollentuna

Timmar efter att 28-åringen sköts ihjäl avfyrades även fyrverkerier i centrala Sollentuna. Källor uppger för Aftonbladet att det finns uppgifter om att man ”firat” dödsskjutningen. En omständighet som intresserar mordutredarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen också om det kan finnas ett samband mellan skjutningen i Hjulsta och Husbymordet, som inträffade med sju timmars mellanrum.

Då blev en man, även han 28 år, skjuten i halsen när han befann sig på en parkering, enligt Aftonbladets uppgifter. Han dog av sina skador.

Ingen person har gripits för det mordet, men en hundpatrull som sökte igenom området hittade en pistol i ett skogsparti i närheten av parkeringsplatsen, enligt Aftonbladet källor. Vapnet genomgår nu en teknisk undersökning för att se om möjliga gärningsmän kan ha lämnat kvar spår på den.

Polisen har sedan det blodig dygnet den 31 maj arbetat med en trygghetsinsats för att försöka förhindra ytterligare dåd.