Polisens teori: Provsköt vapnet innan 18-åringen mördades

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-05-05

En 18-åring sköts till döds med flera skott utanför ett höghus i Alby.

Strax innan hade polisen larmats om skottljud i närheten.

– Teorin är att mördaren provsköt vapnet, och sedan åkte till offret, säger en källa.

Larmet till polisens ledningscentral i Stockholm kom in klockan 00.03 natten mot tisdag.

Personer i ett bostadsområde i Alby i Botkyrka kommun ringde in om en skottlossning utanför ett flerfamiljshus.

När polis och ambulans anlände till adressen hittades en skjuten man utanför en port.

I närheten låg ett tiotal tomhylsor.

Mördaren på fri fot

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade offret träffats av flera skott, bland annat i huvudet och i bröstet. Han ska enligt samma uppgifter ha haft på sig en skyddsväst, som kriminaltekniker senare tog i beslag.

En ambulanshelikopter kallades till platsen för att akut flyga mannen till sjukhus.

Men under natten kom beskedet att hans liv inte gick att rädda.

Trots en stor sökinsats under mordnatten kunde ingen person gripas.

I jakten på misstänkta säkrade polisen dock en slängd cykel som hittades vid brottsplatsen.

Nu framgår även att polisen i utredningsarbetet kollar på ett ärende som kom in kort innan dödsskjutningen inträffade.

”Övat inför dödsskotten”

Polisen utreder samband och har arbetshypotesen att det kan ha varit gärningsmannen som övat före mordet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En källa uppger för Aftonbladet att det handlar om ett larm om skottljud i närområdet av platsen som offret senare sköts ihjäl på.

Utredarna arbetar utifrån teorin att det kan ha handlat om skytten som provskjutit mordvapnet.

Stockholmspolisen kan inte kommentera uppgifterna, men säger att man undersöker allt som skulle kunna sättas i samband med mordet.

– Vi tittar på allting som hänt i närtid och geografiskt för att se om det hänger ihop eller inte hänger ihop. Vi har loggar och tittar på alla händelser som skulle kunna vara kopplade, säger Mats Eriksson på polisens mediacenter i Stockholms län.

Myndigheter larmat om tonåringen

Enligt Aftonbladets uppgifter är mordoffret en 18-åring med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Den unge mannen har fem avsnitt i belastningsregistret. Han har flera gånger dömts till ungdomsvård, bland annat för narkotikabrott, rån och hot mot tjänsteman.

I en domstolshandling 2018 beskrev kommunen det som att ”han är välkänd hos polisen och misstänkt för ett flertal brott”, och att ”beteendet har eskalerat”. Man uppgav också att han ”ingår i ett kriminellt nätverk” och att han ”redan vid ung ålder anammat en kriminell identitet och livsstil”.

Tonåringen har också omhändertagits enligt LVU, Lagen om vård av unga.

När sociala myndigheter i höstas utredde honom uppgav man att han ”fortsatt vistas i dåliga miljöer inom områden av Alby”.

Polisen: Förhindrar fler våldsdåd

Polisen har med anledning av mordet ökat närvaron i Botkyrka kommun. Bland annat med syftet att ”förhindra att ytterligare våldsdåd sker”.

– Under dagen och natten hölls det ett flertalet förhör och en del utredningsåtgärder genomfördes. Vi samlar fortfarande in information som kan föra utredningen vidare, säger Mats Eriksson.

Både under tisdagen och onsdagen har man arbetat med dörrknackning för att få tag på vittnesuppgifter. Samtidigt har man aktiverat andra aktörer, såsom fältassistenter och fastighetsbolag.

– Det finns medarbetare ute i lokalsamhället. Det är två sidor i det här, att prata med medborgare som är oroliga och berätta vad vi gör så att de kan känna sig trygga, samt att få information om det är någon som sett någonting.

Man arbetar också med inre spaning.

– Det har även påbörjats inventering av övervakningsfilmer för att se om det finns någon film som kan hjälpa oss i arbetet.

Personer som gjort iakttagelser uppmanas kontakta polisen på 114 14.

– Det kan vara så att man tror att det inte är något viktigt, men för oss kan det vara en viktig bit i ett pussel. Till exempel om man sett ett fordon eller någon som passerat.