Rök ihop med cyklist – då knivhöggs Atle, 18

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett bråk på en cykelbana höll på att kosta honom livet.

Atle, 18, blev påkörd av en cyklist – som kort därpå drog kniv och högg honom.

– Nu i efterhand känns det väldigt overkligt att jag faktiskt blivit knivhuggen, säger Atle till tv-programmet ”Efterlyst”.

Nu vill polisen ha tips för att kunna gripa knivmannen.

Det är tidigt på söndagskvällen den 12 maj som 18-årige Atle Glas och hans två kompisar är i färd med att ta sig hem efter ett krogbesök i Gamla stan i Stockholm.

På väg till tunnelbanan ska de korsa en cykelbana – då blir Atle påkörd av en man och en kvinna, som båda ramlar omkull.

Mannen reser sig upp och tittar hotfullt på Atle och går mot honom. När han kommer fram uppstår bråk och de puttar på varandra varsin gång – därefter eskalerar våldet brutalt.

– Helt utan förvarning tar han fram en kniv ur fickan, säger Atle.

Enligt Atle försöker mannen hugga honom i bröstkorgen, men Atle lyckas värja undan och kniven träffar i stället nära hans armhåla.

Polisen söker vittnen

Efter överfallet hoppar mannen och kvinnan upp sina cyklar igen och försvinner bort mot Södermalm. Därefter upphör spåren.

Nu vill polisen att vittnen till händelsen hör av sig.

– Att man som i det här fallet tar till en kniv och knivhugger någon för en så bagatellartad sak som en lättare olycka på en cykelbana, det tyder på att den här mannen har väldigt låg impulskontroll och har alldeles för lätt att ta till våld av den här sorten. Så honom är vi väldigt måna om att få tag på, säger Ulf Höglund, förundersökningsledare vid grova brott city i Stockholm.

Ärendet rubriceras som mordförsök.

Svårt att förstå

För Atle har veckorna efter överfallet präglats av overklighetskänslor. Han har fortfarande svårt att ta in att han faktiskt blivit knivhuggen och han funderar på hur cyklisten kunde gå så långt för en småsak.

– Om jag skulle få chansen att prata med den här mannen som gjorde det så hade jag frågat honom varför han tyckte det var läge att försöka döda mig över ett litet bråk efter att han cyklat in i mig.

Varför går han runt med en kniv bara för att hugga folk för småbråk?

”Efterlyst” sänds torsdagar klockan 20.00 i TV 3. Programmet går även att se på Viafree.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN