Riksåklagaren överklagar domen i Lotta-mordet till HD

Publicerad 2017-01-19

Martin Jonsson, 33, dömdes i hovrätten till 18 års fängelse för mordet på Lotta Rudholm.

Nu har riksåklagaren överklagat domen till Högsta domstolen.

Han vill att Martin Jonsson ska dömas till livstids fängelse.

Det var den 4 juni förra året som Martin Jonsson ringde larmnumret 112 från Lotta Rudholms lägenhet i Bromma:

– Jag möter upp er så fort jag ser er så kommer jag ut så får ni ta mig så får ni köra iväg henne i en ambulans. Det här är inte okej. Det har gått alldeles för långt. Hon ligger bara och stönar, sa Martin Jonsson i samtalet.

”Det värsta jag sett”

Den 115 kilo tunge Martin Jonsson hade då misshandlat den 59 kilo tunga Lotta Rudholm genom att slå henne med knytnävarna i ansiktet så svårt att en av poliserna som kom till platsen beskrev det som ”det värsta jag sett”.

– Hon förtjänade det, jag har gjort det och jag står för det jag gjort, sa Jonsson till poliserna.

Lotta fördes till sjukhus, men hennes liv stod inte att rädda. Tre dagar senare somnade hon in.

I slutet på oktober dömdes Martin Jonsson av tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Lotta. Men Martin Jonsson överklagade och menade att det han gjort inte var mord, utan skulle betraktas som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Hovrätten sänkte straffet till 18 års fängelse, vilket innebär, med två tredjedelsfrigivning, att Martin Jonsson kan komma ut om 12 år.

Vill ha livstid

Nu har riksåklagare Anders Perklev överklagat domen till Högsta domstolen, och vill att de dömer Jonsson till livstids fängelse, framgår av ett pressmeddelande.

”Enligt riksåklagaren ger ett livstidsstraff bättre skydd mot att den dömde begår nya brott, eftersom risken för återfall prövas innan det bestäms när frigivning kan ske. Det står också klart att lagstiftarens avsikt är att fängelse på livstid ska användas i större utsträckning än tidigare. Såsom lagen är formulerad idag är det möjligt att döma till livstids fängelse i fall som detta”, står det i pressmeddelandet.

Högsta Domstolen ska nu ta ställning till om målet ska beviljas prövningstillstånd.