Mejla

Lena Mellin

Kristersson är en riktig gnällspik

Borde fråga sig varför han misslyckades bli statsminister

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderatledaren Ulf Kristersson gnäller och säger att den nu sparkade regeringen aldrig borde tillträtt.

Man får intrycket av att det inte gick rätt till.

Men sanningen är att Kristersson misslyckades med att bilda regering. Därför gick bollen över till konkurrenten.

Moderaternas Ulf Kristersson har under den senaste tiden upprepat att ”den här regeringen borde aldrig ha tillträtt”.

Med ”den här regeringen” avses regeringen Löfven som i måndags fick sparken av riksdagen. Till Ulf Kristerssons stora belåtenhet.

Kristerssons ordval ”borde aldrig ha tillträtt” ger intrycket av att det var någon form av fuffens som ledde till att Stefan Löfven blev statsminister. Men nu har ordningen återställts.

Sanningen är att Löfven blev statsminister i slutet av januari 2019 efter 134 dagars förhandlingar för att Ulf Kristersson misslyckades. Löfven lyckades med det som Kristersson inte klarade av.

 

Efter valet 2014 samlade de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna 189 ledamöter i riksdagen. En majoritet av ledamöterna kom alltså från politikens högerflank.

Trots det blev Stefan Löfven statsminister. Det kan tyckas vara konstigt men så var det. Förklaringen var att inget parti ville befatta sig med Sverigedemokraterna. Därför kunde Löfven regera ganska bekvämt trots den blå riksdagsmajoriteten.

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson.

2018 krympte de rödgröna partierna ytterligare. Partierna på den blåa planhalvan ökade till 205 ledamöter. Ändå valdes Stefan Löfven om som statsminister. Även om det tog tid.

Man skulle, utan att överdriva, kunna säga att det innebär ett underbetyg till Ulf Kristersson. Ett ganska rejält sådant.

Trots det kraftigaste blåa övertaget i riksdagen i modern tid gick Kristersson bet på att bilda regering. I stället gick uppdraget till ärkerivalen Stefan Löfven.

 

Den 14 november 2018 röstade en kraftig majoritet bestående av 195 ledamöter nej till Ulf Kristensson som statsminister sedan han förklarat sig beredd att leda en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Innan dess hade Kristersson självmant kastat in handduken, utan omröstning, vid två tillfällen, den 9 och 14 oktober.

Första gången ville Kristersson bilda en regering med Alliansens fyra partier och Socialdemokraterna. Men lade i bromsen när stödet uteblev.

Andra gången ville han bilda en regering med Moderaterna och ett till tre andra Allianspartier. Det blev tummen ner då också.

 

Ulf Kristersson var alltså oskicklig. Hade han varit lite mer fingerfärdig hade han varit statsminister i dag. Och sluppit framstå som en gnällspik.

Man kan också uttrycka det som att det är tur att Stefan Löfven var lite duktigare än Kristersson på att bilda regering. Annars hade vi fortfarande inte haft något annat än en övergångsregering.

I stället för att gnälla borde Ulf Kristersson fråga sig varför Löfven och inte han lyckades bli statsminister. Trots det kraftigaste blå övertaget i riksdagen i modern tid. Det kanske han kan lära sig något av.


DAILY Extra extra! Extraval?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE