Annie Lööfs listiga maktspel

Därför anklagar hon SD för att vara säkerhetsrisk

Annie Lööf är en maktspelare av rang. Hennes mål är att Centern åter ska vara ett regeringsparti efter valet nästa år.

Därför anklagar hon Sverigedemokraterna för att vara en säkerhetsrisk.​

Många lever i föreställningen att Centerpartiet består av sävliga bönder som med en reklammössa från Granngården på huvudet tuggar på ett halmstrå.

Inget kan vara mer fel. Centern är det parti som näst efter Socialdemokraterna har suttit flest år i svenska regeringar. De har också tung representation och inflytande på politikens basnivå, Sveriges kommuner.

Det uppnår man inte utan att vara bra på maktspel. Och Annie Lööf, som firar tioårsjubileum som partiledare i höst, är inget undantag. Tvärtom.

I en intervju i vintras sade Lööf att målet för Centern är att åter vara ett regeringsparti efter riksdagsvalet i september nästa år. Det kan låta kaxigt för ett parti som just nu har omkring en tiondel av väljarna bakom sig. Men det finns ännu ingenting som motsäger att Lööf och Centern kommer att lyckas med sina ambitioner.

Sedan den långa och besvärliga regeringsbildningen hösten 2018 har Annie Lööf sagt att hon vill isolera ytterkanterna i svensk politik – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Hon lyckades till och med att få in det i Januariavtalet.

Centerledaren Annie Lööf.

Det är alltså de sex partierna i mitten som ska ha störst inflytande över Sverige enligt Annie Lööf. Såklart. För det hon säger innebär ju att mitten ska bestämma. Och där finns, ja du har gissat rätt, Centern.

I en intervju i helgen sade Annie Lööf att Sverigedemokraterna är en säkerhetsrisk. Det vore farligt att släppa in dem i regeringskansliet.

Det finns ingen anledning att misstro Lööf på den punkten. Hon tycker säkert att det är så. Men det passar också som hand i handsken hennes maktambitioner. Ett verktyg är att misstänkliggöra ytterkanterna och framställa mitten som dem det går att lita på.

Hon sade också att hon såg tre regeringsalternativ framför sig. Centern ingick självfallet i alla.

Alla tre är mer eller mindre orealistiska.

Alternativ ett är den gamla Alliansen i samarbete med Miljöpartiet. Förutom att stödet enligt Aftonbladet/Demoskop just nu uppgår till 44,8 procent hänger två av partierna på gärdsgården. Både L och MP ligger för närvarande under 4-procentspärren i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer.

Alliansens partiledare Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) viskar med varandra på SVT:s valvaka 2018.

Alternativ två i Lööfs värld är Alliansen i samarbete med Socialdemokraterna. Det hånskrattade Stefan Löfven bort hösten 2018 och det finns ingen anledning att tro att han ändrat sig på den punkten. Men nära sju av tio väljare skulle rösta på dessa partier om det vore val i dag.

Lööfs tredje alternativ är Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern, tre partier med 58 procent av väljarna i ryggen i dag.

Det vore ett idealiskt alternativ för Centern som skulle bli vågmästaren mellan S och M och därmed få ett mycket stort inflytande. Men är det realistisk? Inte alls, inte för närvarande i alla fall.

 

Annie Lööf är en maktspelare. Hon är långsiktig och strategisk. Och hon tillhör ett parti som vet hur man manövrerar sig fram till makten. Det kommer vi se prov på vid åtskilligt fler tillfällen under tiden fram till nästa val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.