Det oväntade hotet mot Bolsonaro

Trots att Brasiliens president Jair Bolsonaro är utskälld i världen för sin slappa hantering av pandemin och för avskogningen i Amazonas är han fortfarande populär på hemmaplan.

Men plötsligt har ett oväntat hot mot hans omval nästa år dykt upp.

Oppositionen har haft mycket svårt att få fram en kandidat som på allvar kan utmana högerpopulisten och ex-militären Bolsonaro i presidentvalet 2022.

Från ingenstans har de nu fått en grastischans att utmana presidenten.

Ingen trodde att den folkkäre vänsterpolitikern och ex-presidenten Lula da Silva skulle kunna komma tillbaka till politiken. 75-åringen är dömd till ett långt fängelsestraff för korruption men numera släppt i väntan på att hans överklagan ska behandlas.

Nu har Högsta domstolen i Brasilien oväntat ogiltigförklarat domen mot Lula. Domstolen i staden Curitiba anses inte ha haft befogenhet att döma i fallet. Målet ska nu flyttas till en domstol i huvudstaden Brasilia och under tiden upphävs den gamla domen vilket ger Lula möjlighet att ställa upp för en tredje presidentperiod.

Domaren tipsade åklagaren

Sedan tidigare har det via hackade bandinspelningar avslöjats att domaren i målet inför rättegången tog kontakt med åklagaren och "tipsade" denne om vilka bevis som krävdes för att han skulle kunna fälla Lula.

Domaren, Sergio Moro, blev sedermera justitieminister i Jair Bolsonaros regering.

Det framgick också av banden att syftet med att ställa Lula inför rätta var att hindra honom från att ställa upp i valet 2018.

Man kan lugnt säga att HD:s beslut att riva upp domen slagit ner som en politisk bomb i Brasilien. Plötsligt har spelplanen införa nästa års val helt ritats om.

Bolsonaro ser ut att ställas mot en mycket svårare motståndare än väntat.

Jair Bolsonaro är illa omtyckt av omvärlden, men populär i Brasilien. Nu får han ett oväntat hot från vänster.

Tog emot takvåning

En av huvudanklagelserna mot Lula var att han tagit emot en attraktiv takvåning på en badort av ett byggbolag som tack för lukrativa kontrakt. Trots att det aldrig gick att bevisa att Lula verkligen tagit emot lägenheten dömdes han till ett 12 års fängelse i vad hans anhängare, och många utländska bedömare, redan då kallade en politiskt motiverad rättegång.

Ännu vet vi inte säkert om Lula verkligen tänker utmana Bolsonaro men de flesta politiska bedömare i Brasilien verkar utgå från att så blir fallet.

Även om Lula blir en betydligt farligare motståndare än någon av de utmanare som fram till nu varit aktuella så är en seger för den gamle fackföreningsledaren långtifrån given.

Ignorerat pandemin

I omvärldens ögon har Bolsonaro varit en usel president.

I likhet med Donald Trump har han mer eller mindre ignorerat coronapandemin. Han har motsatt sig alla former av nedstängningar med motiveringen att de allvarligt skulle skada landets ekonomi. Han har förlöjligat användandet av munskydd och nonchalant viftad bort det faktum att 266 000 hittills avlidit i sjukdomen med ord som "vad vill du jag ska göra åt det?".

Många av landets guvernörer har agerat på egen hand och infört stränga restriktioner vilket kan ha bidragit till att hålla dödstalen nere. För trots att Bolsonaro jämför covid-19 med en vanlig influensa så ligger dödstalen på samma nivå som Sveriges om man tar hänsyn till folkmängden.

I Bolsonaros ögon har nedstängningarna varit ett sätt att sabotera hans chanser till omval.

Lula da Silva har varit fängslad för korruption, men nu är det plötsligt möjligt för honom att utmana om presidentposten.

Populariteten rasat

Omvärlden har också retat sig på att Bolsonaro gett klartecken till ökad avverkning av regnskogen i Amazonas. Att det som kallas "världens lunga" bevaras anses vara av avgörande betydelse för att världen ska lyckas möta klimathotet.

Bolsonaro avvisar det med argumentet att det är Brasilien som bestämmer över Amazonas och att han måste tänka på det egna landets utveckling, inte agera samvete åt världen.

En inställning som vunnit honom extrapoäng på hemmaplan. Även hans låt gå-inställning till pandemin verkar ha gått hem hos många av hans anhängare.

Sett över hela hans presidentperiod har Bolsonaros popularitet rasat från extrema höga siffror till mer normala. I dag är det rentav fler brasilianare som tycker han gör ett dåligt jobb än ett bra. Men eftersom oppositionen fram till nu saknat en självklar utmanare har hans segerchanser nästa år trots allt sett mer än hyggliga ut.

Det ändras i fall Lula bestämmer sig för att kasta in sin hatt i ringen.