Hedda Stiernstedt: ”Det stora finns i det lilla”

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:
Uppdaterad:
Skådespelaren och sommarvärden Hedda Stiernstedt.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Skådespelaren och sommarvärden Hedda Stiernstedt.

Livet var ett party, men sveket mot bästa vännen vill inte sluta skava.

Skådespelaren och sommarvärden Hedda Stiernstedt vinglar hit och vinglar dit, men hittar till slut hem.

Pappa är konstnär och berättar skrattande för den nioåriga dottern att jazzmusikern Chet Bakers speciella röst beror på att tänderna sparkades ut på fyllan.

En barndom av det slag som skådespelare ju tenderar att ha bakom sig, men dit är det ännu många år och det finns slagsmål på skolgården som ska vinnas och förloras.

Konkurrenten om bästisen Annas vänskap flyttar, äntligen får vår berättare ha henne för sig själv, men det blir sommarlov och kollo och det dansas med killar och tjuvröks och när hösten kommer är plötsligt smink viktigare än vännen.

Hon stannar hemma från skolan och vägrar äta. Anna ligger också hemma. Lika olycklig.

Ny skola, polisen skjutsar hem Hedda Stiernstedt två gånger samma kväll efter stöld och viftande med falskleg, 15-årsfesten urartar i bråk och skadegörelse och mamma berättar gråtande att Anna är inlagd på psykakuten.

Det vilda livet puttrar på. Gymnasiet kommer och går i rik stadsdel och det är party i Australien och Paris och mellan universitetsstudierna i Uppsala.

Anna är fortfarande inlagd. Kliniskt deprimerad. Vår sommarvärd vill inte veta, slår ifrån sig.
Hon träffar en kille som är musiker, blir kär, inspirerad, vill bli skådis, får småroller, men kommer inte in på Scenskolan, i varje fall inte den gången.

Och till slut träffar hon Anna. Nu utskriven, bor på Öland, skriver en roman. Nej, det var inte Heddas svek som gjorde henne dålig. Hon har bipolär sjukdom, visar det sig.

Ja, det är väl ungefär så här lagom strapatsrikt som livet ofta gestaltar sig för en ung människa i Stockholm innerstads medelklass.

Styrkan i programmet är att Hedda Stiernstedt varken gör sig större eller mindre än hon är.

Publicerad:

LÄS VIDARE