Som medborgare är jag besviken – och förfärad

Politik är en förtroendebransch

Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” är något av det mest upprörande jag har läst.

Inte för att det alltid handlar om så mycket pengar.

Utan för att den avslöjat att förbluffande många riksdagsledamöter har en moral som inte tål dagsljus.

Det var i augusti förra året som Aftonbladet började publicera den fortfarande pågående granskningen ”Maktens kvitton”.

Den har i all enkelhet gått ut på att jämföra vad riksdagsledamöterna påstår när de kräver riksdagen på pengar för olika utgifter med vad de uppger på andra håll, exempelvis sociala medier.

Det är den mest framgångsrika granskningen hittills av riksdagens ledamöter. Aldrig tidigare har en medial kontroll av dem lett till att åtminstone fem ledamöter tvingats lämna riksdagen.

Granskningen har på många sätt varit hemsk. Inte för att den blottlagt ruskigheter utan för att den lett till att futtiga pengabegär hamnat i öppen dager på ett oväntat håll.

Att vara riksdagsledamot är nästan det finaste man kan vara i Sverige. Att bli invald i Sveriges riksdag innebär att du har fått dina medmänniskors förtroende att bestämma vilken skatt de ska betala och vilka lagar de ska följa.

Det är alltså i högsta grad ett förtroendeuppdrag att sitta i rikdagen. Ett förtroende som alltför många missbrukar. Det har ”Maktens kvitton” visat med en tydlighet som ibland varit närmast smärtsam att ta del av.

De ledamöter som hittills lämnat riksdagen till följd av Richard Aschbergs, Mattias Sandbergs, Anders Johanssons och andras granskning är alltså fem till antalet.

Den senaste är Erik Bengtzboe (M). Han har suttit i riksdagen sedan 2010 men ville 2014 också bli invald i hemkommunen Nyköpings fullmäktige. Han skrev sig i mammans bostad där året före valet eftersom en fullmäktigeledamot måste bo i kommunen.

Sedan 2018 sitter han dock inte längre i fullmäktige. Men han har trots det inte folkbokfört sig i Stockholm där hans familj bor. När Aftonbladet började ställa frågor om hans folkbokföring ändrade han den. Men inte till bostaden med hustrun – utan märkligt nog till mammans sommarstuga i Nyköping.

Under påskhelgen meddelade partiledaren Ulf Kristersson (M) att partiet rivit epåletterna av Bengtzboe, det vill säga berövat honom de uppdrag han fått av partiet i riksdagen.

Riksdagsplatsen bestämmer ledamoten själv över eftersom alla sitter på ett personligt mandat. Det tog Bengtzboe fyra dagar att fatta vinken fast den inte var fin. I dag lämnade han riksdagen.

Totalt har Bengtzboe kvitterat ut 158 000 kronor i bland annat traktamenten för att han varit skriven i Nyköping och inte i Stockholm.

Hans partikamrat Michael Svensson lämnade riksdagen och politiken redan i augusti förra året. Han hade kvitterat ut milersättning för bilresor han påstod han gjort i Sverige – medan han bevisligen var utomlands på tjänsteresa.

Åsa Lindestam (S), nu vice talman, tog maken med sig till Almedalen, en tripp som först kostade skattebetalarna drygt 24 000 kronor. Men trots att riksdagen stod för både hotell, bil och färjebiljetter tyckte Lindestam att skattebetalarna skulle stå för hela hotellnotan också. Trots att det enligt reglementet ska dras av 25 procent av logikostnader för eventuella medföljande.

I regel handlar ”Maktens granskning” alltså inte om några fantasisummor när riksdagsledamöterna antingen tänjer på reglerna eller helt enkelt bara beter sig på ett sätt som inte som inte går i takt med den allmänna moralen.

Det gör det nästan ännu värre. Ledamöterna är beredda att dra sina namn i smutsen för summor som ibland måste betraktas som ganska blygsamma.

Åsa Lindestam betalade till sist 4 500 kronor för den påkostade resan tillsammans med maken. Billigare än sista minuten – för henne. Men inte för skattebetalarna som pungade ut med resten – 20 000 kronor för en Gotlandsresa.

Märkligt är också att det är Aftonbladet och andra medier som ska hålla ordningen på riksdagens ledamöter. Inte deras egna kontrollorgan.

Där krävs en rejäl skärpning. Föreställningen i riksdagen om att alla ledamöter är kungar och ska behandlas så håller inte. Det visar ”Maktens kvitton”.

Som medborgare är jag besviken och förfärad. Politik är en förtroendebransch. Men det har minst fem av riksdagens ledamöter inte fattat. De har skämt ut sig själva – och dragit skam över politiken.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.