Sverige gör sig till internationellt åtlöje

En talman som förnekar Darwins upptäckter och som betvivlar att dinosaurier har funnits.

Det kommer att bli svårt att förklara för barnbarnen varför riksdagen en höstdag 2022 utan synbart tvång beslöt att göra Sverige till Europas skämt.

Hur hamnade denna arma nation ens i den här situationen?

Svar finns givetvis och eländet klubbades i praktiken redan innan riksdagen idag smygöppnade, dagen före kungens traditionsenliga tal och riksdagsåret 22/23:s officiella öppnande.

Regnet öste ner över Stockholm denna måndag, ett faktum som poeter, ledarskribenter till vänster och annat löst folk kan sannolikt hitta en lagom ödesmättad symbolik i.

Nyvalda (drygt 90 till antalet) och gamla lagstiftare började anlända till riksdagen redan vid niotiden på morgonen.

I caféet ett par våningar upp var det trångt och fnittrigt. Politiker i små klungor som stojade och fnittrade. Förväntan i luften.

– Jag har aldrig suttit i opposition, suckade en socialdemokrat som valdes in 2014.


Hen såg sorgsen och ensam ut. Men så finns det inte heller något sorgsnare och ensammare än en sosse som har berövats sin makt.

Gladast verkade de nyvalda riksdagsledamöterna vara. Om stackarna bara visste vad framtiden har att erbjuda!

Stentrist tragglande i något utskott år ut och år in, bara för att sedan bli skandaliserad av Uppdrag granskning efter ha fuskat med ersättning för boendet.

I kammarfoajén trängdes reportrar och fotograf och högg efter Lööf, Busch och de andra.

Sverigedemokraten Linus Bylund trängde sig förbi utan att dela ut en enda rugbytackling. Vänsterpartisten Ali Esbati tuggade på en smörgås. Liberalen Johan Pehrson bullrade och skrattade.

En fotograf välte ner kartan där alla riksdagsledamöter var nämnda med namn och stolsnummer i kammaren.

Magdalena Andersson smet in i statsrådsrummet, ett vip-rum för ministrar, med sitt hov. Sista gången på länge?

– Vi får se hur länge Kristersson klarar det här, sa en socialdemokratisk pressnisse självsäkert.

Moderaten Elisabeth Svantesson gled förbi.

– Blivande finansminister, försökte jag.

– You never know, kvittrade hon och flöt vidare.

Klockan började närma sig elva och talmansval. Kön av politiker till toaletterna bredvid kammaren var lika lång som på vilken krog som helst på Stureplan en fredagsnatt.


Exakt på utsatt tid höll den socialdemokratiska ålderspresidenten Carina Ohlsson det så kallade hälsningsanförandet. Och efter några piruetter var det dags för omröstningen till talman.

Det finns ingen tydlig praxis i denna fråga.

Socialdemokraterna har sedan enkammarriksdagens införande 1971, hävdat att det största partiet ska ha posten som talman. Som av en händelse är S det största partiet.

Moderaterna är av åsikten att det största partiet i det block som bildar regeringsunderlag ska ha ämbetet. Som av en händelse har det varit M som oftast varit störst de gånger det borgerliga blocket haft makten.

Nu blev det varken eller. Andreas Norlén, representant för det numera tredje största partiet, valdes om. Och inte nog med det: han valdes enhälligt, vilket inte har hänt tidigare.

Andreas Norlén.

Detta beror dels på att moderaten under sina fyra år som talman byggt upp ett förtroende över blockgränsen, dels på att partier till vänster inte ville höra talas om en sverigedemokratisk talman.

Kenneth G Forslund (s) valdes lika odramatiskt till förste vice talman.


Sedan började eländet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna hade nominerat Julia Kronlid (SD) till posten som andre vice talman.

Ja, samma Kronlid som lagt den ena riksdagsmotionen efter den andra som har kritiserat aborträtten eller rent av velat inskränka den.

Samma Kronlid som i en intervju för några år sedan ifrågasatte evolutionsläran och som föreslog att den i skolan ska presenteras som en teori bland andra, som om evolutionen inte är bevisad av den samlade vetenskapen.

Samma Kronlid som när hon ändå var i farten hävdade att en högre makt ligger bakom "hela skapelsen" och att livet på jorden uppstod för sextusen år sedan.

Julia Kronlid bekänner sig kort sagt till kreationismen: världen och dess levande väsen har tillkommit genom en gudomlig skapelse.

Talmannen är tvåa i rang efter kungen. De vice talmännen är ersättare som leder debatter och voteringar i kammaren då den ordinarie inte kan. De har även representativa uppdrag i internationella sammanhang.

Uppdraget är med andra ord inte småskit.

Allvarligt högern, kunde ni inte ha skakat fram en bättre kandidat än så här?


Den första omröstningen, med regler från stenåldern, där anonyma lappar lades i en urna, slutade med att varken Kronlid eller motkandidaten, Janine Alm Ericson, miljöpartisten, fick majoritet.

Julia Kronlid.

Varför röstade bara 173 av högerblockets 176 ledamöter på Kronlid?

Det tisslades och tasslades. Liberaler som trotsat partilinjen? Sverigedemokrater som var arga för att deras polare Björn Söder ratats?

14.30 var det dags för ny omröstning. Nya lappar i den stora blågröngula urnan. Ålderspresident Ohlsson rabblade än en gång namn och kammarplats på varenda politiker som lade sin röst.

Och än en gång hur det hade röstat.

Julia Kronlid...Blankt...Blankt...Julia Kronlid...Julia Kronlid... Janine Alm Ericson...Blankt...

Sverigedemokraten fick 174 röster den här gången. Minsta möjliga majoritet.

Riksdagsledamöter applåderade. Kronlid ställde sig upp och bugade diskret i olika riktningar.

Klockan var kvart över tre när riksdagen till slut hade lyckats med sitt försök att utse Sverige till Europas byfåne.


Men det hade åtminstone slutat regna.