Högerextrem trio hotar Europas enade front mot Putin

Europas enighet för att stoppa Putins aggression mot Ukraina står på spel när Italien går till val på söndag.

Resultatet ser ut att bli en högerextrem regering där två av tre partier vill lätta på sanktionerna mot Ryssland för att mildra energikrisen.

Numera är det ovanligt med ett så kraftigt övertag i opinionsmätningarna så nära ett val.

Men händer inget exceptionellt går tre högerpartier mot en kassaskåpssäker valseger. De leder med 15 procentenheter före vänstern.

Giorgia Meloni, ledare för Italienska bröder, Fratelli di Italia, med rötter i fascismen, ser ut att bli premiärminister. Sekunderad av Legas före detta vice premiärminister Matteo Salvini och den populistiske åldermannen i italiensk politik, Silvio Berlusconi och hans Forza Italia.

Det är en trio som alla står långt till höger om de svenska moderaterna. Lite som om SD ensamt skulle ta makten i Sverige. Italien skulle få den mest konservativa regeringen sedan andra världskriget.

För Europa kan följderna bli allvarliga.

Matteo Salvini, Silvio Berlusconi och Giorgia Meloni under ett valmöte i Rom, torsdagen den 22 september.

Redan nu testas den eniga linjen mot Ryssland av den energikris som drabbat Europa på grund av Putins gaskrig mot kontinenten. Med Meloni och hennes vänner vid rodret är det stor risk att den enade linjen krackelerar.

Matteo Salvini har redan förordat att sanktionerna mot Ryssland ska lättas så att den ryska gasen kan börja flöda till Europa igen. Han menar att sanktionerna drabbar italienare hårdare än vad de drabbar Ryssland.

När Salvini var vice premiärminister och inrikesminister höll han en mycket Putinvänlig linje. När han besökte Röda torget i Moskva bar han en Putin t-shirt som han stolt visade upp. 2017 skrev han under ett samarbetsavtal mellan Lega och Putins parti Förenade Ryssland.

Misstankar har riktats mot att Ryssland på olika sätt ska försöka påverka valutgången.

God vän till Putin

Sannolikt har den i dag 85-årige Berlusconi numera en begränsad kontakt med Putin. Men på den tiden Berlusconi var Italiens premiärminister var de två personliga vänner och umgicks flitigt. Bara någon dag före valet hävdade Berlusconi att Putins ”pressats att starta kriget”.

Giorgia Meloni är den i trion som mest kraftfullt tagit avstånd från Rysslands invasion. Hon hävdar att högerkoalitionen kommer att fortsätta stödja EU:s sanktioner mot Ryssland. Men frågan är hur mycket av det som är taktik för att inte skrämma bort mer moderata väljare och vem som i slutänden kommer att ha sista ordet i koalitionen.

Meloni är visserligen högerns kandidat till premiärminister men hon når inte makten utan en uppgörelse med både Salvini och Berlusconi.

Rysslands president Vladimir Putin.

Europas linje har så här långt varit att genom de hårdaste sanktioner man någonsin riktat mot Ryssland dels straffa Putin för invasionen, dels tvinga Ryssland att avbryta sitt krig.

Sammanhållningen har hittills varit ovanligt stark. Till och med Ungerns Viktor Orbán har hållit sig till den gemensamma linjen bortsett från att han vägrat gå med på att stoppa den ryska gas som Ungern importerar.
Italien är i en liknande situation. Man har under många år varit starkt beroende av rysk gas och försöker nu ersätta en del av bortfallet med leveranser från Algeriet.

Italienarna hör till de medborgare i Europa som spenderar mest på el- och gasräkningar. Därför har också energipriserna varit en stor valfråga. Många italienare vill avsluta eller lätta på sanktionerna för att slippa frysa i vinter.

Exceptionell ökning

När Sverigedemokraterna fick 20,5 procent av rösterna i det svenska valet blev de Europas största extremhögerparti. Den platsen riskerar de att mista när resultatet i Italien redovisas söndag kväll eller måndag morgon. Giorgia Melonis parti väntas få hela 25 procent. I så fall en exceptionell ökning jämfört med valet för fyra år sedan då partiet bara fick fyra procent.

Jag bevakade det valet på plats och minns fortfarande när de tre partiledarna uppträdde gemensamt på ett valmöte i Rom. Då var det Berlusconi som var gruppens ledare med Salvini som den stigande stjärnan medan Meloni mest såg bortkommen ut.

Fyra år senare är rollerna totalt ombytta.

Både Berlusconis och Salvinis stjärnor har dalat rejält. Meloni, 45, ser ut att bli Italiens första kvinnliga premiärminister. Hon har stått utanför de senaste årens regeringar och hennes löften har därför inte testats mot verkligheten.

Giorgia Melonis parti väntas få hela 25 procent av rösterna i det italienska valet.

Hon vill gärna framstå som en enkel kvinna av folket men sanningen är att hon är en fullblodspolitiker som redan som 15-åring gick in i den postfascistiska rörelsen. Hennes Italiens bröder har fortfarande den traditionella fascistiska symbolen, en brinnande fackla, i sitt partiemblem. Vilket inte hindar att Meloni hävda att dagens parti inte har något med fascismen att göra.

Men hon gör ingen hemlighet av att hon är en varm anhängare av Viktor Orbán och spanska Vox, ett ytterkantsparti långt till höger. Eller att hon är för begränsningar av aborträtten, vill inskränka homosexuellas rättigheter och vill införa en blockad till havs mot migrantbåtar som försöker ta sig till Italien. Hennes valspråk är "Gud, familjen, fosterlandet".

Det kan bli ett bistert uppvaknande för övriga EU-länder när Meloni får makten i sin hand.