Jag har gjort allt rätt inför julen – även utan förnumstiga ministrar

Julen faller sönder bit för bit.

Snart kanske det inte finns något kvar.

Men gör det så mycket?

Det var väldigt vad stora svenska familjer har blivit plötsligt. Med domedagsstämma meddelade statsminister Stefan Löfven att ”I år kan inte julen bli som vanligt. I år kan vi inte fira med alla som vi vill fira med. Åtta personer är den nya normen”.

Jag har aldrig i hela mitt 65-åriga liv firat julafton med fler än åtta personer. När jag växte upp var det vi fem i familjen och mormor. En del jular med egna barnen bara vi fyra på julafton.

I år är vi åtta, med barnbarn och svärsöner, och det hade vi varit utan påbud från myndigheterna. 

Visst har glöggkalas, adventsfirande, uppesittarkväll, juldagskalas med vännerna och kalkon på annandagen med större kretsar fått läggas ner i år. Ingen större katastrof.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar om råden inför jul och nyårshelgerna under en pressträff på tisdagen.

Vice statsminister Isabella Lövin sa lika dramatiskt att ”i år blir vårt firande inte som vanligt. Vi kommer inte att kunna samlas till en stor fest för att fira in det nya året”.

Vilka är "vi"? De senaste åren har det på nyårsafton bara varit jag och maken, ett par humrar och en flaska champagne. På slutet har jag inte orkat ens det. Jag blir dödstrött klockan tio på kvällen och går och lägger mig. Han lyssnar på nyårsklockorna på radion.

Ingen lider.

Klart att en del andra firar stort. Men jag försäkrar att väldigt många inte gör det.

Jag blir provocerad av ministrarnas förnumstiga förmaningar. Lövin sa i sitt tal till nationen att vi ska laga mindre mat, julhandla mindre och ”låt årets julklapp bli ett omtänksamt samtal”.

Omtänksamma samtal har man väl som normal människa hela tiden med olika personer. På julafton vill mitt barnbarn Fred, 2, ha ett släp till sin traktor.

Det ska han få. Jag köpte det på nätet i oktober. 

 

Näst värst efter Lövin är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Man bör köpa allt på en gång, helst tidigare än man brukar. En del mat går att laga i förväg och frysa in. Mycket håller sig länge i kylen”, förklarade myndighetens särskilde rådgivare gravallvarligt på en presskonferens.

”Mycket håller sig länge i kylen”. Hur gammal var jag när jag lärde mig det? Fem? Sex?

I år gjorde jag som jag brukar, lagade julköttbullarna i november och frös in. Jag jagade upp den bästa prinskorven till julafton långt i förväg och har lagt i frysen.

Jag behövde inte myndighetshjälp för det.

Just nu handlar jag frenetiskt mat på nätet, tidigare än jag brukar, innan systemet kraschar och leveranstiderna tar slut. Det står vin och läsk i garderoben, en massa annat i förrådet på balkongen, kyl och frys är fulla. 

Alla julklappar och alla mediciner är sedan länge inhandlade på nätet, en massa annat nödvändigt också. Jag ska inte gå in i en enda affär från och med nu och till jul.

Jag har gjort allt rätt.

Men blir en av oss åtta förkyld dan före dan faller även julafton bort. Vad gör det? Jag har redan köpt en kalkon så vi kan träffas alla åtta helgen efter nyår. 

Mycket håller sig länge i frysen. Se där ett trösterikt budskap för 2021.

 


DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki går hårt åt Folkhälsomyndighetens felbedömningar: ”Detta är inte avsiktliga misstag. Snarare är de en följd av högmod och ett osunt ointresse för invändningar”.

Inför julen slänger MSB bort miljoner skattekronor på detta budskap: ”Om vi ska kunna återgå till det normala, behöver du och alla andra ta ansvar”. Det tar nog priset i meningslös luddighet.

Folkhälsomyndighetens äldre män väljer yngres perspektiv på ett märkligt sätt. Johan Carlson, 66 år: ”Ska man träffa mormor i jul ska man göra det på ett säkert sätt”. Vad mormor själv ska göra nämns inte.