Valet som avgör hur mäktig Biden blir

Joe Biden vann visserligen presidentvalet men det är ett annat val som avgör hur mycket makt han kommer att få.

Det blir en skillnad som mellan natt och dag ifall demokraterna kan vinna de två senatsvalen i Georgia.

Chansen är större än man kunde tro.

I presidentvalet var det tre delstater i mellanvästern som avgjorde. Pennsylvania, Wisconsin och Michigan räknas alla till det så kallade rostbältet där den tunga industrin tidigare dominerade och därmed arbetarklassen.

Dessa delstater lyckades Trump med mycket knapp marginal vinna 2016 men Biden tog tillbaks dem 2020.

Georgia däremot har de senaste åren varit en pålitlig republikansk delstat. Därför var det en stor framgång när Biden med knapp marginal lyckades vinna där. Och en chock för Trump.

I valen till delstatens två senatorsplatser var det också oerhört jämt. Eftersom ingen kandidat fick över 50 procent fodras omval för att kora en segrare. Biden seger ger honom hopp om att de två demokratiska senatorskandidaterna trots allt ska kunna slå ut sina republikanska motståndare.

För Biden är valen som hålls den 5 januari helt avgörande. Det var därför han reste till Georgia för att kampanja för pastorn Raphael Warnock och journalisten Jon Ossoff dagen efter att elektorskollegiet formellt utsett honom till nästa president.

Joe Biden under ett kampanjmöte i Georgia.

Ifall republikanerna vinner minst en plats är de garanterade majoriteten i senaten. Något som kraftigt skulle kringskära Bidens möjligheter att få igenom sin politik.

Senaten är på många sätt den mäktigaste av kongressens två kamrar. Det är senaten som utser domare till Högsta domstolen och andra domstolar. Senaten ska godkänna Bidens ministrar och andra utnämningar. Alla lagförslag måste godkännas av både senaten och representanthuset.

Sabotera för Biden

Kontroll över båda ger en stor fördel.

Skulle både Ossoff och Warnock vinna blir det 50 mot 50 i senaten men eftersom Bidens vicepresident Kamala Harris har utslagsröst så är det demokraterna som har överhanden.

Något som skulle göra det väldigt mycket enklare före Biden att få igenom sina förslag.

Om republikanerna vinner åtminstone en av platser har de chansen att stoppa förslag och sabotera för Biden på ett helt annat sätt även om demokraternas har en klar majoritet i den andra kammaren, representanthuset.

För en amerikansk president är det viktigt att göra en rivstart. De första två eller fyra åren är oftast när det är enklast att få gehör för nya reformer.

Trump hade under sina två första år majoritet i både kamrarna men förlorade representanthuset i mellanårsvalet 2018. Det var därför som demokraterna kunde inleda en riksrättsprocess mot honom men i och med att republikanerna kontrollerade senaten kunde de inte fälla honom.

Som vi lärt oss för andra presidentvalet i rad är amerikanska opinionsmätningar inte alltid så tillförlitliga. Det gäller särskilt mätningar på delstatsnivå. Men ska man gå på de som gjorts i Georgia de senaste veckorna är det extremt jämt mellan Warnock och Ossoff och de republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue. Så jämt att det i praktiken är omöjligt att säga vem som kommer att vinna.

Trumps inhopp

’Helt avgörande blir vilket parti som är bäst på att få ut sina väljare så tätt inpå presidentvalet för att rösta på personer som för många är rätt okända.

Demokraterna rider på segervågen från presidentvalet där rekordmånga svarta gick och röstade. Särskilt runt storstaden Atlanta där partiet nu mönstrar den svarte kandidaten Warnock.

I Georgia är över 30 procent av väljarkåren svart, långt över genomsnittet i USA.
I den andra valkresten står demokraternas hopp till den unge, vite Ossoff.

Normalt borde republikanerna utan problem vinna minst en av platserna och sannolikt båda. Men Donald Trumps högljudda anklagelser om valfusk i Georgia har ändrat dynamiken.

Om så många republikaner tror att fusk verkligen förekom, varför skulle då valet till senaten gå rättvist till? Det finns en republikansk rörelse i Georgia som uppmanar till bojkott av valet på grund av fuskanklagelserna.

Ifall den får genomslag ökar risken att de två republikanerna förlorar.

President Trump höll nyligen sitt första kampanjmöte efter valet till stöd för Loeffler och Perdue. Han väntas återvända en eller två gånger före valet. Men frågan är hur mycket draghjälp de får av presidentens närvaro när han nästan uteslutande pratar om sig själv och valfusk.