Partikamrater kunde inte ens Demiroks namn

Första dagen ingen succé för nye C-ledaren

I dag valdes Muharrem Demirok till Centerns nya partiledare.

HELSINGBORG. Röda mattan ligger inte utrullad för Muharrem Demirok.

Vid valet av ny C-ledare visade det sig att alla partikamrater inte vet vad han heter, inte känner till vad han står för, inte har träffat honom.

Hans egen prestation första dagen var inte heller övertygande.

Efter två kvinnor från landsbygden, Maud Olofsson och Annie Lööf, leds nu Centerpartiet av en man från Stockholm.

Förra gången ”landsbygdens parti” vågade sig på ett sådant experiment slutade det i katastrof. Den enda gången Lennart Daléus hann leda Centern i ett val rasade stödet till 5,1 procent, partiets hittills sämsta valresultat.

Muharrem Demiroks start var inte övertygande. Det har inget med att han är född i Huddinge utanför Stockholm att göra utan att det helt enkelt var motigt under den korta extra stämma då han valdes.

En partikamrat gick upp i talarstolen och beklagade att Demirok var så okänd i Centerpartiet. Själv hade han aldrig träffat honom och det betyder att Demirok inte gjort det som blivande partiledare brukar ägna sig åt, att resa runt i landet, gå på hundratals möten, dricka minst lika många koppar kaffe och trycka så många händer som ligger inom rimlighetens gräns. Om man inte har en egen armé med sig från dagarna i ungdomsförbundet är det så man skapar en.

 

Men det var inte bara det som var oroande om man ser det med hans ögon. En man, märk väl en partimedlem med rätt att yttra sig på stämman, visste inte ens vad Demirok hette i förnamn. Det namn han använde var helt fel. En annan hade bara nästan rätt.

Andra hade synpunkter på processen. De tyckte att partimedlemmarna först skulle fått ta del av den hittills opublicerade valanalysen, innan man valde ny ordförande eftersom analysen kunde ge en fingervisning om den nye ordfröandens önskvärda profil.

Tacktalet var oinspirerat. Och oinspirerande.

På Aftonbladets debattsida krävde tre av stämmoombuden att valberedningen skulle garantera att Demiroks utfästelser om att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap fullföljs. Det hade säkerhetsaspekter, skrev de.

Det var helt enkelt en hel del sura miner. Till dem hörde att både ungdomsförbundet Cuf och Centerstudenter krävde att få till protokollet att de inte stödde valet av Daniel Bäckström, tvåa i partiets rullor efter Demirok, till förste vice ordförande. I höstas kunde han inte svara på om han var beredd att viga samkönade par.

 

Men det som talade mest till Muharrem Demiroks nackdel var hans korta tacktal. Det stora linjetalet hålls i morgon fredag.

Det var oinspirerat. Och oinspirerande. Vad ska en nyvald partiledare säga i sitt första tal?

Hen ska naturligtvis nästan spricka av glädje. Men framför allt framhäva det egna partiets avgörande betydelse för svensk historia och för svensk framtid. Och helst ha några bra exempel, särkilt om allt man vill göra för Sverige och världen.

Det gjorde inte Demirok. Han sade att ha ville förändra skolpengen. Kommunala skolor skulle få lite mer, friskolor lite mindre. Säkert ett utmärkt förslag på alla sätt och vis. Men var det därför folket i publiken blev centerpartister? Skulle inte tro det. Fick det hjärtat att banka hos någon utom Demiroks allra närmaste? Skulle inte tro det.

Svensk politik är hård. Åtta partier slåss om uppmärksamheten. Ett litet oppositionsparti har det svårare än de flesta andra att släppas fram i rampljuset. Det kräver mer än en förändrad skolpeng.

Så till ett klargörande. Jag frågade Muharrem Demirok om han vill kallas ”Murre”. Det är hans smeknamn. Han presenterades som Muharrem ”Murre” på Centerpartiers hemsida.

Men smeknamnet har fallit bort och skälet är att ”Murre” inte vill kallas så utanför familj- , vän- och kollegiekretsen. Så nu vet ni vet. Muharrem är namnet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.