Jimmie Åkessons hemliga vapen

Siffran som håller Kristersson vaken

Jimmie Åkessons skarpaste vapen i maktkampen inom det segrande högerblocket är vasst. Så slipat att han inte ens behöver visa det.

Alla vet redan att Åkesson har det – och vet att använda det.

De fyra partierna i högerblocket som blev störst i valet förhandlar just nu om hur de ska fördela makten mellan sig.

Hittills har det i hög grad gått Moderaternas väg. M-ledaren Ulf Kristersson kommer att bli statsminister. Andreas Norlén (M) omvaldes som riksdagens talman för en ny fyraårsperiod.

Men det har gjorts med Sverigedemokraternas goda minne. De är kvartettens största makthavare med flest mandat i riksdagen.

Det har redan gett utdelning. Under sina hittills tolv år i riksdagen har partiet inte haft en enda ordförande- eller vice ordförandepost i riksdagens utskott, de församlingar där merparten av riksdagens arbete utförs.

Men när M, KD, L och SD delat upp makten i utskotten mellan sig blev det bingo för Jimmie Åkessons parti.

De kommer att besätta ordförande- eller vice ordförandeposten i hälften av utskotten. Det är lika många som M, KD och L får tillsammans. Ett talande bevis för Sverigedemokraternas nya roll. Inne i maktens verkliga boningar. Inte utanför.

 

I den interna kampen om makten har Jimmie Åkesson ett verkligt vasst vapen. Det har en sådan skärpa att han inte ens behöver visa det. Alla vet att han har det – och vad det kan leda till.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Det skarpladdade vapnet är siffran 180. Det är en siffra som kan hålla Ulf Kristersson vaken – och svettig – om natten.

Så många mandat har Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tillsammans.

Det motsvarar en stadig majoritet i riksdagen som har 349 riksdagsplatser. Det är också betydligt fler mandat än M, KD och L kan skrapa ihop tillsammans, 103 stycken.

Om S och SD skulle gå samman skulle de alltså krossa de övriga partierna i högerblocket.

Alla partistrateger har en kalkylator inbyggd i hjärnan. På en mikrosekund översätter de oenigheter – eller eventuella allianser – till antal mandat i riksdagen. Så kartläggs styrkeförhållandena.

Det är därför Jimmie Åkesson inte behöver vifta med sin imaginära revolver. Alla vet att – och var – han har den.

 

Nu invänder du säkert att det verkar högst otroligt att S och SD slår sina påsar ihop. De fyra högerpartierna är ju överlyckliga över att ha vunnit valet, och särskilt lycklig är Jimmie Åkesson som nästan exploderade under valnatten och ville krama alla.

Jag håller med. Just nu är det otroligt. Men vem vet hur resten av den här mandatperioden utvecklas? Ingen. Dagarna efter det förra valet var det nog ingen som kunde föreställa sig att det skulle ta 134 dagar att bilda regering, att Liberalerna skulle skutta mellan politikens båda planhalvor, att det skulle krävas ett avtal för att regera, att detta avtal sprack efter 2,5 år och att Vänsterpartiet skulle ta initiativ till att ge en S-ledd regering sparken av riksdagen på grund av ett utredningsförslag om hyror.

Vad som händer i framtiden vet alltså ingen. Det kan bli lika kaotiskt igen.

Men SD kan inte utnyttja sitt vapen under vilka förhållanden som helst. Följande krävs:

  • Att det inte behöver förhandlas. S vägrar förhandla med SD. De måste alltså hamna på samma linje ändå.
  • Det kan inte handla om vad som helst. Närmast ligger frågor på det sociala området där partierna ofta ligger nära varandra. Exempelvis nivån på a-kassan.
  • Sverigedemokraterna kan inte sitta i regeringen. Då tappar Jimmie Åkesson ”revolvern”. Regeringen fattar kollektiva beslut.

Tills vidare är alla inblandade mer än medvetna om existensen av Sverigedemokraternas vassa vapen. Det kan räcka långt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.