Ordet som gör vem som helst paranoid

Polisens tekniker arbetar vid platsen där rapparen Einár (Nils Kurt Erik Einar Grönberg) sköts till döds i oktober 2021.

Det finns ett ord de flesta av oss inte behöver kunna, men som för andra är skillnaden mellan liv och död.

Ett ord som gör vem som helst paranoid.

Jag vågar hävda att det faktiskt sätter fingret på varför unga män i vårt land i dag skjuter ihjäl varandra i en ofattbar omfattning. Och samtidigt förklarar varför allt fler vill hoppa av. Ett ord jag aldrig ens hört för ett år sedan.

Jag pratar om verbet goa. Att goa eller bli goad.

 

I våras besökte jag en av Stockholms stadsdelars sociala insatsgrupper som hjälper unga personer att lämna kriminaliteten. De var nyinflyttade i ett trist höghus och vittnade om att allt fler vill lämna det kriminella livet. Bakom ligger stressen i att leva i en ständig rädsla för att dö – eller döda.

Vi pratade om tjejernas roll i de kriminella nätverken. De är sällan inblandade i det dödliga skjutvåldet, förutom på ett sätt.
Uppdraget att goa någon.

Här hör jag ordet för första gången.

Nästa gång är i domen mot Vårbynätverket. De trettiotal fällande domarna kom tack vare att den franska polisen serverade den svenska ett stort antal konversationer via den krypterade tjänsten Enchrochatt. Där diskuterade de kriminella öppet grov kriminalitet, bland annat kidnappningen av rapparen Einár.

I chattarna används så många slangord att domstolen inledde domen med en ordlista. Vissa av orden är kanske bekanta genom exempelvis tv-serier som Snabba cach, som para, guzz och beckna, det vill säga pengar, flickvän och sälja narkotika.

Där fanns också goa.

Domstolens definition: Förråda en person som ska utsättas för brott.

 

Det är ingen tillfällighet att en av de teorier som polisen undersöker i mordet på Einár är att han sålts ut av någon han litade på, eller att DN:s granskning av de skjutningar som dödat 98 personer i Stockholm de senaste fem åren hittar ett mönster: Att vänner till tilltänkta mordoffer används som lockbeten.

För de tusentals unga som lever ett kriminellt liv är risken att bli förrådd något de ständigt förhåller sig till. Genom ordet goa kan jag förstå hur genomvidrigt deras liv är. Och varför skjutningarna bara fortsätter. Vem blir inte paranoid om din vän lika gärna kan vara din fiende? Hellre goa än bli goad.

I Språkrådets nyordslista från förra året finns ett ord hämtat från de kriminella miljöerna: becknarväska. En trendig magväska som bärs över bröstet och är förbjudna på vissa skolor, då den associeras med machokultur och kriminalitet. En tidsmarkör, tillsammans med ord som R-tal, superspridare och zoombombning.

Covid-19 och hemarbete har fortsatt att definiera 2021. Tyvärr även machokultur och kriminalitet.

Jag nominerar med sorg goa till årets nyordslista.

 

Följ ämnen i artikeln