Paolo Roberto tycks inte veta att sexköp kan vara våldtäkt

Paolo Roberto borde ha ringt en advokat innan han öppnade munnen.

Han i princip erkänner ett brott som är betydligt värre än sexköp.

Det har vid det här laget nog inte undgått många att Paolo Roberto i torsdags kväll åkte fast för sexköp.

Något som ledde till ett mediespektakel där programledaren och krögaren på instagram i går morse hintade att han gjort någonting katastrofalt dumt och i en intervju i TV 4 senare på dagen erkände att han var en av männen som torskade i en razzia som polisen genomförde mot en lägenhetsbordell på Östermalm.

Branschtidningen Resumé har intervjuat några kommunikatörer som är måttligt imponerade av Robertos sätt att hantera situationen.

Experterna bedömer framträdandet i TV som regisserat och inte tillräckligt trovärdigt ångerfullt för att fungera.

Det har de säkerligen rätt i. Men intervjun som Jenny Strömstedt gjorde kan visa sig bli ett betydligt större problem för Roberto än att bara vara ett PR-fiasko.

Insatsen kan rent av komma att gå till historien som krishanteringens Tjernobyl. Han nämligen mer eller mindre erkänner ett brott med ett betydligt högre straffvärde än de dagsböter som sexköp normalt leder till.

Låt oss titta närmare på ett centralt avsnitt i intervjun.

Paolo Roberto talade ut i TV4 efter det misstänka sexköpet natten mellan torsdag och fredag i en intervju med Jenny Strömstedt.

Vad är det som du tycker är smutsigt med prostitution? frågade Strömstedt.

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, svarade Roberto.

Det här med organiserad brottslighet och människohandel, är det nåt som du har tänkt på?

– Just därför. För att det är det absolut smutsigaste, absolut vidrigaste man kan göra egentligen, mot en annan människa.

Roberto ger onekligen intryck av att vara av uppfattningen att kvinnan, som kommer från ett av Europas fattigaste länder, är ett offer för trafficking och inte ställde upp frivilligt.

Det innebär att han kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt, ett brott som tillkom i paragraferna i samband med att samtyckeslagen infördes 2018.

Det relativt nya brottet kan ge upp till fyra års fängelse och innebär att domstol kan döma i fler situationer än tidigare.

Ett exempel är om en person haft anledning att inse att det funnits risk för att någon inte deltar frivilligt i den sexuella aktiviteten och ändå genomför den.

Enligt lagens förarbeten är just människohandel en omständighet där oaktsam våldtäkt kan begås.

Och det finns ett intressant prejudikat i sammanhanget.

I juli förra året dömdes en 69-årig man till åtta månaders fängelse efter att ha köpt sex av en kvinna som hade förts till Sverige från Rumänien.

Bland bevisningen fanns en recension som mannen gjort av kvinnan på en eskortsida, där det framgick att han misstänkte att hon var utsatt för människohandel.

Om även Roberto har gjort sig skyldig till detta brott är inte min sak att avgöra. Exakt vad han menade med sina uttalanden går det säkerligen att ha olika uppfattningar om.

Lagtexten kräver dels att kvinnan har tvingats delta, dels att "grov oaktsamhet" har begåtts. Det behövs med andra ord ganska mycket för fällande dom.

Och om ett strafföreläggande hunnit utfärdas är ärendet redan avgjort.

Men om nu en åklagare bestämmer sig för att driva fallet som oaktsam våldtäkt har hen onekligen ett lika intressant som udda bevismaterial till sitt förfogande.

Det tillhör inte vanligheten att torskar träder fram i tv och avslöjar sig på det sätt som Paolo Roberto gjorde i går.