Åkesson kan inte lova noll nazister i SD

Jimmie Åkesson under Aftonbladets partiledardebatt den 17 augusti i år.

I valrörelsen lovade Åkesson att det inte fanns några nazister på Sverigedemokraternas listor. Nu avslöjas ännu en folkvald SD-politiker vara nazist.

Åkessons brustna löften om att rensa ut i partiet kommer att sätta press på samarbetet med regeringspartierna.

I tio år har Sverigedemokraterna haft det de kallar nolltolerans mot rasism och nazism i sitt parti. Nolltoleransen skulle kommunicera till personer med ovälkomna sympatier att SD inte var partiet för dem.

Nolltoleransen har varit framgångsrik. Dels har partiet lyckats rensa ut personer med nazistiska och rasistiska åsikter, dels har den varit ett bra verktyg att rensa ut personer som kommit på kant med partiet på andra sätt.

Men den stora framgången har varit att nolltoleransen spelat en avgörande roll för Sverigedemokraternas väg in i värmen.

Dumt löfte

Självklart går det inte att hitta och göra sig av med alla politiker med ovälkomna åsikter i ett parti. Det var ett dumt löfte från Jimmie Åkesson, när han under valrörelsen lovade att det inte fanns några nazister på SD:s listor.

Det är tusentals personer som vill skrivas in på någon av SD:s listor inför ett val. Trots att SD kontrollerar alla kandidater fortsätter partiet att dras med ”tråkiga” överraskningar. Som den här i Nynäshamn, där Expressen och Expo kan avslöja att ett av SD:s nyvalda kommunalråd är nazist och spridit nazistisk propaganda.

Jimmie Åkesson brukar slå ifrån sig med att det inte är hans fel, eller partiets fel, att personer med ljusskygga åsikter söker sig till SD.

Att lova att det inte finns nazister på valbar plats i ett demokratiskt val är en låg ribba kan man tycka. Men det var en avgörande valrörelse för SD och det behövdes lugnande ord för att nervösa liberaler och arga centerpartister skulle våga lägga sin röst på ett borgerligt parti som sen ville inleda samarbeten med Sverigedemokraterna.

Redan inbyggda spänningar

Nu har den nya regeringen inte varit på plats i många veckor och alla försöker hitta sina nya roller gentemot varandra. Inte minst i relationen till Sverigedemokraterna.

Att det inte kommit mycket kritik från regeringspartierna mot att ännu en SD-politiker visar sig vara nazist, beror på att det fortfarande är mycket som är oklart i relationen mellan de fyra partierna.

Genom att stå utanför regeringen får SD igenom sin politik men är samtidigt tillräckligt oförutsägbara för sina samarbetspartners för att de liberaler som i vanliga fall skulle raljera i sociala medier om ännu en SD-nazist, nu håller tyst.

Enigheten mellan de fyra samarbetspartierna är inte redo för en stresstest och tilliten behöver några extra smekmånader för att växa sig stark.

Här kan du läsa Expos och Expressens granskning av SD-kandidaterna som dolt sin bakgrund inom nazismen.